latinica  ћирилица
25/03/2015 |  13:16 | Autor: RTRS

U avionskoj nesreći stradali i Fehret i Emira Smailagić

Ambasador BiH u Njemačkoj Edin Dilberović potvrdio je da su se u avionu Airbus A320 nalazio bračni par Fehret i Emira Smailagić porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ali sa njemačkim državljanstvom.
Pretraga terena poslije pada aviona - Foto: AP
Pretraga terena poslije pada avionaFoto: AP

Fehret Smailagić je porijeklom iz Banjaluke, a Emira iz Bihaća. Živjeli su u gradu Neus u Njemačkoj, a na ovom letu su bili po povratku sa utakmice Braselona - Real. Fehretov prijatelj Rasim Drinjaković s nevjericom je primio vijest o njihovoj pogibiji.

- Јa sam ga vidio prije mjesec dana, susreli smo se u gradu. Pričao mi je da je bio na putovanju, na godišnjem odmoru 15 dana. Rekao mi je i da ima volju da ode da pogleda utakmicu Barselona - Real. Danas sam se vidio sa njegovom sestrom, neprekidno plače. Večeras ću ići ostaloj rodbini u Karstu - telefonom je rekao Drinjaković za Radio-televiziju RS.

Ambasadi BiH u Njemačkoj vijest o njihovoj pogibiji potvrdili su najbliži rođaci porodice Smailagić.

Fehret Smailagić je iz Banjaluke u Njemačku otišao kao šesnaestogodišnjak i dugo se bavio fudbalom. Prijatelji se Fehreta sjećaju iz školskih dana kao solidnog fudbalera banjalučkog Borca. Bio je poznat pod nadimkom Braco, a u Njemačku je otišao poslije zemljotresa u Banjaluci 1969. godine.

Nakon što je prestao aktivno igrati, trenirao je mlađe timove, a posljednjih pet godina je imao taksi firmu. Smailagići  su na ovom letu bili po povratku sa utakmice Braselona - Real.