latinica  ћирилица
25/03/2015 |  13:16 | Autor: SRNA

Neregularna migracija, veliki problem za BiH

BiH se ne može sama suočiti sa problemom neregularne migracije, zbog čega je potrebno da ojača međunarodnu i regionalnu saradnju u ovoj oblasti radi povratka ilegalnih migranata u zemlje porijekla, rečeno je danas u Sarajevu na međunarodnoj konferenciji posvećenoj neregularnoj migraciji.

Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima, koja je organizator konferencije, istakao je da Služba nastoji da bude lider u sprečavanju ilegalne imigracije.

"Da bismo uspjeli, potrebna nam je podrška i drugih zemlja u regionu, ali i zemalja u kojima se trenutno dešavaju veliki sukobi i egzodusi stanovnika prema zapadnoj Evropi, a koji koriste BiH kao tranzitni put", rekao je Nizam na konferenciji pod nazivom "Povratak neregularnih migranata iz zemalja zapadnog Balkana".

On je ocijenio da je današnja konferencija dobra prilika da se razmijene iskustva sa predstavnicima susjednih zemalja i da dođe do rješenja kako da se kontrolišu migracije.

"Služba za poslove sa strancima želi da upravlja migracijama, a ne da migracije upravljaju nama. Tek tada ćemo imati apsolutno kontrolu, prije svega nad neregularnim migracijama i taj segment držati u granicama koje su neophodne da ova zemlja ima sigurnost i stabilnost, a time i ekonomski razvoj", istakao je Nizam.

On je pojasnio da je najveći problem sa kojim se Služba suočava to što se ne može utvrditi identitet ilegalnog imigranta, a time ni da se pristupi njegovom povratku u matičnu zemlju.

Nizam nije mogao reći sa kojim brojem ilegalnih imigranata se suočava BiH. "Kada bismo znali taj broj, tada bismo došli do toga da mi upravljamo sa imigracijama", dodao je on.

On je napomenuo da se BiH više koristi kao tranzitno područje za odlazak u zemlje zapadne Evrope, ali da se jedan dio migranata, ipak, zadržava u BiH.

Pomoćnik ministra inostranih poslova BiH Zoran Perković upozorio je da migracije postaju globalni svjetski problem, a time i problem za Evropu.

"U tom kontekstu BiH je dijelom objekat, ali i subjekat migracionih procesa, a današnja konferencija je prvi korak da se za isti sto dovedu predstavnici zemlja koje su izvorište ilegalnih migracija, ali i onih zemalja koje su cilj tih migracija", istakao je Perković.

Navodeći da današnja konferencija može dovesti do sporazuma kojima bi se ovo pitanje uredilo, Perković je napomenuo da, prema planovima, 2017. godine Hrvatska ulazi u šengen zonu, a to znači da 1.100 kilometara granice BiH postaje šengen granica što će vrlo značajno povećati migracioni pritisak na BiH.

"Ovo što sada radimo sigurno će pomoći da se do tog vremena pripremimo sa novim izazovima koji će biti veći nego sada", naglasio je on.

Preković je ocijenio da je potrebno pojačati saradnju sa susjednim zemljama kroz razmjenu podataka, efikasniji sistem readmisije i drugih mjera, kao što je vizna politika.

Zamjenik ambasadora Švajcarske Јozef Gintern rekao je da je BiH atraktivna tranzitna zemlja, pogotovo od kada je Hrvatska pristupila EU.

"Borba protiv neregularnih migracija podrazumijeva saradnju sa institucijama, kao što je Ministarstvo inostranih poslova, sa kojima je uspostavljen sistem koji odgovora međunarodnim standardima i koji će ubrzati identifikovanje migranata", rekao je Gintern.

On je napomenuo da Švajcarska podržava BiH od 2009. godine sa specijalnim programom i da su ostvareni dobri rezultati.

"BiH ne može sama da se izbori sa ovim problemom, zbog čega je važan regionalni pristup kao što je Regionalna inicijativa za migracije, azil i izbjeglice", ocijenio je Gintern.

Direktor Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice Trpe Stojanovski istakao je da ova inicijativa ima dobre regionalne projekte koji doprinose poboljšanju komunikacije i identifikovanju onoga šta zemljama iz regiona nedostaje.

"Zadatak MARRI je da te identifikovane potrebe stavi u okvire projekta i radi na njihovom implementiranju", naveo je on.

Prema njegovim riječima, globalni pravci neregularne imigracije potiču iz zemalja Dalekog i Srednjeg istoka i iz Afrike, a jedan pravac ide preko zemalja zapadnog Balkana, koje jesu tranzitne, zbog čega saradnja ovih zemalja mora da bude jača.

Organizator konferenciju pod nazivom "Povratak neregularnih migranata iz zemalja zapadnog Balkana", čiji je cilj jačanje međunarodne i regionalne saradnje u oblasti migracija radi povratka neregularnih migranata u zemlje porijekla, je Služba za poslove sa strancima BiH.

Učesnici konferencije su diplomatski predstavnici zemalja porijekla, predstavnici nadležnih institucija zemalja zapadnog Balkana i međunarodnih organizacija iz oblasti migracija.

Konferencija se održava uz podršku projekta "Prevencija ilegalnih migracija u BiH i regionu i dobrovoljni povratak", koji provodi Služba za poslove sa strancima, uz finansijsku podršku vlada Švajcarske i Lihtenštajna.

Saorganizatori konferencije su Ministarstvo inostranih poslova BiH i Regionalna inicijativa za migracije, azil i izbjeglice.