latinica  ћирилица
25/03/2015 |  13:23 | Autor: SRNA

Andrea Zlatar Violić podnijela ostavku

Ministar kulture Hrvatske Andrea Zlatar Violić podnijela je ostavku, a premijer Hrvatske Zoran Milanović danas će je razriješiti dužnosti.

"Kao ministar prihvatam odgovornost za nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i izvinjavam se zbog nedovoljne kontrole i nepridržavanja propisa u finansijskom poslovanju. Iako su sva dugovanja podmirena, smatram da je logična posljedica moje odgovornosti za nepravilnosti u finansijskom poslovanju ostavka", napisala je Violićeva u obrazloženju ostavke.

Ona je dodala da "u nepravilnostima u poslovanju korištena sredstva nisu trošena nenamjenski", te da su "svi putni nalozi zatvoreni i odnose se na obavljena putovanja", prenose hrvatski mediji.

Imenovanje novog ministra kulture uslijediće nakon što Milanović obavi konsultacije sa koalicionim partnerima.

Prema nalazu državne revizije za 2013. godinu, u Ministarstvu kulture su podizana gotovinska sredstva korištenjem poslovne kreditne kartice izvan blagajničkog poslovanja.

Na taj način je došlo do nepoštivanja odluke u uslovima korištenja kreditnih kartica. Prema istom nalazu revizije, do vremena obavljanja revizije vraćen je cjelokupni iznos sredstava.