latinica  ћирилица
25/03/2015 |  13:32 | Autor: SRNA

U Dječijem pozorištu Srpske predstava za bebe

U Dječijem pozorištu Republike Srpske danas će prvi put biti odigrana predstava "Tačka na izletu", prilagođena bebama od šest do 18 mjeseci.
Banja Luka: "Tačka na izletu" predstava za bebe - Foto: SRNA
Banja Luka: "Tačka na izletu" predstava za bebeFoto: SRNA

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević istakao je da ova predstava predstavlja veliki iskorak.

Prema njegovim riječima, način igre i ambijent u kojem će predstava biti izvedena, pažljivo je osmislio tim ljudi, u kojem su bili pedijatri, psiholozi i ostali stručnjaci.

- Јubilarnu, 60. godinu postojanja Dječijeg pozorišta, započinjemo projektom koji je namijenjen najmlađima, i ulazi u sferu eksperimentalnog projekta u teatru, jer se kod nas prvi put izvodi ovakva predstava, rekao je Bjelošević novinarima u Banjaluci.

Reditelj predstave Aleksandar Pejaković prepoznao je u knjizi pjesama Predraga Bjeloševića "Tačka na izletu", motive koji se mogu postaviti na scenu, a da, istovremeno, kod beba izazovu interesovanje i emocije.

- Ovo nije klasična predstava sa publikom i glumcima, nego je zamišljena kao interakcija i instalacija, kojom se razvijaju sva čula kod beba. Predviđeno je da prvi dio predstave bude koreografija, a u drugom dijelu zastupljena je interakcija sa bebama, rekao je Pejaković.

On je naveo da je predstava urađena na najvišem nivou, predviđeno je da traje od 20 do 30 minuta, a na jednoj izvedbi može biti najviše 20 beba.

Stručni saradnik za predstavu pedijatar i neonatolog Vesna Novaković kaže da nikada nije rano da dijete počne sticati prva umjetnička iskustva.

- S obzirom na to da se već u stomaku bebama razvijaju čula, kada se rodi ona je već spremna za sticanje iskustava, za psihofizički razvoj, rekla je Novakovićeva.

Pohvalila je ideju o realizaciji ove predstave, s obzirom na to da je današnja svakodnevica osiromašena, bezlična, puna agresije i u kojoj nedostaje bliskosti.

Scenografkinja Berina Šuščević rekla je da su motivi na sceni prilagođeni uzrastu beba, tako da budu nenametljivi, ali, ipak, interesantni.

Predstava "Tačka na izletu" danas će biti odigrana u 17.00, 17.30, 18.00 i 18.30 časova.

Cijena karte je 15 KM za bebu, uz jednog roditelja, te 20 KM uz oba roditelja.