latinica  ћирилица
25/03/2015 |  13:59 | Autor: TANЈUG

Istraga zbog prijetnji Vučiću i u Austriji

Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je pokrenulo istragu povodom prijetnji smrću premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, napisane na fejsbuku.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Prijetnje upućene šefu srpske vlade postavljene su na profilu "Goran Vlade Kerkez" čiji je vlasnik navodno nastanjen u Salcburgu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se nastavljaju prijetnje upućene premijeru Aleksandru Vučiću i da je Ministarstvo unutrešnjih poslova u saradnji sa kolegama iz Austrije identifikovalo one koji su iz te zemlje upućivali prijetnje.

„Nastavljamo rad na rasvjetljavanju svih činjenica koje su dovele do tog događaja, kao i na otkrivanju onih koji iz Srbije upućuju prijetnje koje su usmjerene na život premijera”, rekao je Stefanović u Novom Sadu, gde je govorio na otvaranju Foruma mladih lidera regiona.

On je istakao da je Srbiji prioritet borba protiv organizovanog kriminala.

Stefanović je naglasio da je 2013.godine donesena Strategija te borbe, ali da je mnogo važnija čvrsta politička volja i posvećenost Srbije da se obračuna sa tom vrstom kriminala.

Prema Stefanovićevim rečima, saradnja između policije, tužilaštva i sudstva u posljednje vrijeme je znatno popravljena.

On je kazao da građani Srbije ne očekuju samo da kriminalci budu uhapšeni već da budu i zakonski procesuirani i kažnjeni, te da im bude oduzeta imovina stečena na nezakonit način.

Istraga pokrenuta i u Austriji

 Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije potvrdilo je danas da je pokrenulo istragu povodom prijetnji smrću premijeru Srbije Aleksandru Vučiću napisane na fejsbuku.

Prijetnje upućene šefu srpske vlade postavljene su na profilu „Goran Vlade Kerkez” čiji je vlasnik navodno nastanjen u Salcburgu.

Ministarstvo je potvrdilo da je u toku istraga u ovom slučaju i da se još uvijek ne može reći da li je Austrija stvarno zemlja „porijekla” postavljenih pretnji.

Crna ruka” sada preti likvidacijom i novinarima

Nakon prijetnji putem društvene mreže Fejsbuk premijeru Aleksandaru Vučiću, izvesni Goran Vlade Kerkez je danas na toj mreži pretnje uputio ovog puta i novinarima.

On je, naime, danas napisao da ga je austrijska policija obavijestila da je protiv njega podnesena krivična prijava, navodi i da mu je rečeno ko je podnosilac krivične prijave, te da sutra ujutro treba da ode na razgovor u stanicu policije u dijelu Salcburga u kojem živi.

Ranije danas Kerkez je u poruci na Fejsbuku naveo da je u toku „tajni sastanak” organizacije „Crna ruka Srbija”, na kojem će biti donesena odluka da se poslije likvidacije Vučića zbog sakrivanja istine o zločinu protiv mira koji su počinile zapadne tajne službe i njihove vlade u bivšoj Јugoslaviji, izvrši genocid i nad novinarima u Srbiji, jer „uspješno godinama kriju istinu o ovom zločinu zajedno sa svim srpskim političarima pozicije i opozicije”.

MUP zna odakle stižu pretnje „Crne ruke” upućene premijeru Vučiću

Povodom prijetnji smrću premijeru Aleksandru Vučiću, organizacije „Crna ruka”, koje su osvanule na društvenim mrežama, Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije rekao je juče da policija ima informaciju iz koje države je prijetnja upućena. On u cilju istrage nije mogao da otkrije koja je to država.

„Odjeljenje za visokotehnološki kriminal je započelo istragu i otkrili smo jednu od zemalja za koju pretpostavljamo da su prijetnje odatle došle. Sa policijom te države radimo na otkrivanju aj-pi adrese i potencijalnih učinilaca. Јoš ne znamo da li je reč o organizovanoj grupi ili pojedincu”, naveo je ministar.

On je rekao da je policija oslonjena na pomoć te države i da koliko brzo oni budu radili, toliko brzo će biti poznato više informacija.

Organizacija „Crna ruka” objavila je na fejsbuk profilu da sprema „javni lov” na premijera Vučića, koji je kako navode pokušao da se preko BIA osveti Radomiru Počuči, nekadašnjem voditelju TV Pink, koji je kao dobrovoljac na ratištu u Ukrajini, uhapšen 17. marta ove godine.

U prijetećem obavještenju uz uvrede na račun premijera, pripadnici „Crne ruke” su saopštili „da je u svrhu njegove fizičke likvidacije mobilisano sve ljudstvo i sredstva koja stoje na raspolaganju toj organizaciji”.

Istraga napada na dekana FPN profesionalno odrađena

Upitan dokle se stiglo u istrazi povodom napada na dekana Fakulteta političkih nauka Iliju Vujačića, Stefanović je odgovorio da je policija obavila svoj dio posla i da je sada sve na tužilaštvu i sudovima.

„Uhapsili smo pet osoba, protiv kojih su podnesene krivične prijave. Dvije osobe su izvršioci, dve su pomagači, a jedna nije prijavila saznanje o krivičnom djelu. Predali smo ih tužilaštvu. Mi smo profesionalno odradili svoj posao, sada je to u rukama sudova”, rekao je Stefanović.