latinica  ћирилица
25/03/2015 |  14:15 | Autor: SRNA

Tauber: Iza pokušaja ubistva stoji neko drugi

Savjetnik za kulturu i vjeru Јevrejske zajednice BiH Elijas Tauber smatra da je Ahmet Fočak, koji je pokušao da ga ubije, samo izvršilac, a da iza njega stoji još neko ko mu je pomogao da organizuje napad.
Elijas Tauber - Foto: SRNA
Elijas TauberFoto: SRNA

"Nije mi poznata osnova pokušaja mog ubistva i ne mogu sa sigurnošću da tvrdim koja je pozadina i šta je uzrok", rekao je Tauber i dodao da se nada da to nije nešto što se može povezati sa vjerskom ili nacionalnom netrpeljivošću.

Tauber je rekao da ga je 21. marta oko 18.00 časova u "Viner" kafeu, dok je bio u društvu sa novinarom Nacionalne geografije i turističkim vodičem, napao čovjek tegom vezanim na lancu.

"Pretpostavljao sam da on ima neku vezu sa onima koji su, odmah poslije rata, privremeno uselili u stan moje majke", naveo je Tauber na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Dodao je da sa Fočakom nikada nije razgovarao, ali ga je znao iz viđenja.

"Zahtijevam od organa gonjenja da pomno ispitaju sve osobe koje su povezane sa mojim napadačem i da istragu vode ozbiljno da bi bili privedeni pravdi svi oni koji su učestvovali u pokušaju mog ubistva", rekao je Tauber.

On je istakao da će nastaviti sa svojim aktivnostima i da je počeo da piše knjigu "Srce Sarajeva".

Predsjednik Јevrejske zajednice u BiH Јakob Finci istakao je da je ovaj napad izazvao šok u Јevrejskoj zajednici, pogotovo što se dogodio u periodu kada Јevrejska opština Sarajevo obilježava 450 godina postojanja.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić rekao je da je kantonalni MUP preduzeo sve potrebne mjere na rasvjetljavanju ovog djela.

Tužilac Kantona Sarajevo predložio je određivanje jednomjesečnog pritvora Ahmedu Fočaku, osumnjičenom za pokušaj ubistva savjetnika za kulturu i vjeru Јevrejske zajednice u BiH Elija Taubera. Postupajući tužilac ispitao je danas Fočaka i donio naredbu o provođenju istrage.