latinica  ћирилица
25/03/2015 |  15:36 | Autor: SRNA

Manjača- pokazna vježba Specijalnih jedinica MUP-a RS i FBiH (FOTO)

Pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske i MUP-a Federacije BiH izveli su na vojnom poligonu Manjača pokaznu taktičku vježbu djelovanja u ruralnim uslovima, u okviru jednomjesečne obuke Zajedničkog kombinovanog treninga sa Specijalnom jedinicom vojske SAD.
Pokazna vježba Specijalnih jedinica MUP-a RS i FBiH izvedena na Manjači - Foto: SRNA
Pokazna vježba Specijalnih jedinica MUP-a RS i FBiH izvedena na ManjačiFoto: SRNA

Јednomjesečnu obuku prošlo je po 20 policajaca iz Republike Srpske i FBiH sa deset pripadnika Evropske komande Јedinica za specijalne operacije američke vojske, a pokazna vježba koštala je 305.000 dolara.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su veoma uspješno izvedenom vježbom pripadnici entitetskih MUP-ova pokazali da mogu da rade zajedno i da se suprotstave bilo kakvim izazovima u BiH po pitanju terorizma i borbe protiv naoružanih kriminalaca.

Pokazna vježba Specijalnih jedinica MUP-a RS i FBiH izvedena na Manjači

"Nadam se da će ovakvih vježbi biti i dalje, a danas smo se uvjerili da je to dalo veoma dobre rezultate", rekao je Lukač.

On je dodao da se obuka realizuje uz finansijsku podršku američke vojske, dok je MUP Republike Srpske koristio svoju opremu i vozila.

Lukač je najavio i skori konkurs za školovanje mladih specijalaca MUP-a Republike Srpske.

Komandant Specijalne policijske jedinice federalnog MUP-a Јosip Petrić rekao je da je obuka, koja je od 1. marta provođena u FBiH i Republici Srpskoj, dala svoj rezultat.

On je dodao da su svi učesnici obuke krajnje korektno obavili svoje zadatke i izrazio zahvalnost američkoj Amabasadi u BiH na podršci.

Pokazna vježba Specijalnih jedinica MUP-a RS i FBiH izvedena na Manjači

"Ovo je prvi put da se organizuje ovakva obuka, a biće ih još i bilo bi dobro da se u nju uključe još neke slične formacije", rekao je Petrić.

On je saradnju sa Specijalnom jedinicom MUP-a Republike Srpske ocijenio jako dobrom, navodeći da su obe formacije u kontaktu i spremne da zajednički djeluju.

Otpravnik poslova američke Ambasade u BiH Nikolas Hil zahvalio je ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i FBiH na saradnji, ocijenivši proteklu obuku dobrom.

Pokazna vježba Specijalnih jedinica MUP-a RS i FBiH izvedena na Manjači

Vojni ataše u Ambasadi SAD Skot Miler izrazio je očekivanje da će se u narednom periodu provoditi još ovakvih obuka.

"Prije ove vježbe organizovali smo i vježbu taktičkog zbrinjavanja ranjenika sa pripadnicima ove dvije specijalne jedinice i radujemo se mogućnosti nastavka saradnje", rekao je Miler.

On je izrazio zahvalnost Evropskoj komandi Јedinica za specijalne operacije američke vojske na trening timu, te Međunarodnom programu Ministarstva pravde SAD za obuke i pomoć u oblasti kriminalističkih snaga, kao i Oružanim snagama BiH jer su omogućili korištenje njihovog poligona za izvođenje vježbe.