latinica  ћирилица
25/03/2015 |  16:08 | Autor: TANЈUG

Velaskez u Parizu: Velika retrospektiva španskog majstora

Velikom majstoru zlatnog doba Španije, Dijegu Velaskezu, posvećena je velika retrospektiva koja je otvorena danas u pariskom Gran Paleu.

"Slikar nad slikarima", kako ga je nazivao francuski impresionista Eduar Mane, predstavljen je publici sa 64 remek-djela, koja kroz prizore seviljskih kafana i scena dvora kralja Filipa IV govore o Španiji XVII vijeka.

Izložba je izuzetena po tome što je na jednom mjestu okupila veoma rijetka platna. Organizovati restrospektivu Velaskezovih djela nije nimalo lak zadatak, budući da se većina njegovih radova nalazi u madriskom muzeju Prado koji odbila da pozajmi više od sedam slika odjednom.

"Velaskezovu izložbu je uvijek teško postaviti zbog rijetkosti njegovih slika i njihove koncentracije u Pradu koji se drži striktnog principa da pozajmljuje samo ograničen broj djela", objasnio je kustos Gijom Kienc za radio Frans 3.

Kienc je želio da publici prikaže kompletnu panoramu španskog slikara, od njegovih početaka u Sevilji do posljednjih godina života i uticaja njegove umjetnosti na savremenike.

Iako je Velaskez malo slikao, njegova djela su ostavila neizbrisiv trag. Divili su mu se mnogi, posebno potonji slikari kao što su Francisko Goja, Ežen Delakroa, Frensis Bejkon i Pablo Pikaso.

Zvanični slikar španskog dvora tokom 30 godina, Velaskez je ovjekovečio kraljevsku porodicu, ali i kepece i dvorske lude, pružajući novu definiciju portreta.

"Njegovi portreti su nevjerovatno živopisni i izražavaju istinu likova", rekao je Kienc za AFP.

Na izložbi u Gran Paleu, koja traje do 13. jula, publika na žalost neće moći da vidi jedno od najfascinantnijih djela zapadnog slikarstva i možda najpoznatiju Velaskezovu sliku - "Mlade plemkinje" (Las Meninas) koja se nalazi u Pradu.

Ova slika, u čijoj se pozadini vidi slikarev atelje, predstavlja "spomenik umjetnosti i istorije, to je španski spomenik, a spomenicima se ide na noge, oni se ne pomjeraju", naglasio je Kienc.