latinica  ћирилица
25/03/2015 |  16:58 | Autor: Agencije

Merkel, Oland i Rahoj na mjestu pada aviona (VIDEO)

Mjesto gdje je avion pao danas su posjetili njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Fransoa Oland i premijer Španije Marijano Rahoj.
Merkel, Rahoj i Oland stigli na mjesto nesreće - Foto: REUTERS
Merkel, Rahoj i Oland stigli na mjesto nesrećeFoto: REUTERS

Lideri tri zemlje razgovarali su sa spasiocima na terenu i policajcima, a francuska televizija javila je da su Merkel i Oland izrazili želju da iz helikoptera vide mjesto nesreće.

Јuče je pronađena crna kutija iz kokpita koja snima razgovore pilota i kopilota. Snimci iz kutije koja je pronađena na mjestu pada aviona su uspješno izvučeni, saopštio je istražni tim. Francuski istražitelji navode da je memorijski čip na uređaju za snimanje podataka sa leta aviona ispao iz svog položaja i da ga nije moguće pronaći, ali se nadaju da će uspjeti da dođu do podataka sa uređaja za snimanje glasa pilota.

Danas je Bi-Bi-Si javio, pozivajući se na informacije Njujork Tajmsa, da je pronađena i druga crna kutija i da je je veoma oštećena. Međutim, francuski predsjednik je demantovao da je pronađena i druga crna kutija. On je naveo da je na mjestu pada aviona nađen oklop crne kutije, ali ne i sama crna kutija.

Francuski biro za istrage i analize objavio je, ranije danas, fotografije prve pronađene crne kutije aviona koji se srušio u francuskim Alpima.

U nesreći je poginulo svih 150 putnika i članova posade. U avionu su većinom bili državljani Njemačke i Španije, ali i državljana Austrije, Turske, Holandije, Belgije, Velike Britanije, SAD-a...

Potraga za tijelima stradalih nastavljena je odmah jutros, ali spasioci teško dolaze do nepristupačnog terena.

Teroristički napad nije vjerovatan, tvrde zvaničnici. Konačan uzrok pada aviona mogao bi se znati tek za nekoliko mjeseci, ali već sada postoji nekoliko teorija o mogućim uzrocima pada.

Istražitelji: Pad aviona poslije rutinske poruke

Šef istražnog tima Remi Žuti rekao je da je posljednja poruka iz palog aviona bila rutinska i da je on počeo da pada svega minut kasnije. Prema njegovim riječima, posljednja poruka koja je poslata iz aviona bila je "rutinska" i sadržala je potvrdu instrukcija sa komandnog tornja.

- Ništa dalje se nije čulo nakon 10.30 časova-  naveo je Žuti.

On je istakao i da je pad aviona počeo minut nakon posljednjeg zvučnog kontakta sa komandnim tornjem, kao i da je na radaru avion posljednji put primijećen kada se nalazio na visini od oko 2.000 metara, što su i visine planina na Alpima.

Francuski istražitelji (FOTO:BETA-AP)

- Naše pravilo službe nalaže da ne objavljujemo imena pilota, ali istražićemo njihove biografije - dodao je Žuti.

Kako je naveo, vremenske prilike "nisu bile strašne", kao i da je gotovo siguran da avion nije eksplodirao u vazduhu, sudeći prema veličini krhotina koje su pronađene na mjestu pada.

Istakao je i da nema nikakve informacije o navodnom odlaganju polijetanja aviona iz Barselone.

Prema zvaničnim podacima, avion je trebalo da poleti u 9.30, ali je to učinio tek u 10.01 časova.

On je naveo i da nema informacije o tome šta se nalazilo u tovarnom dijelu aviona, pošto su se pojavile spekulacije da se tu nalazila veća količina litijumskih baterija.