latinica  ћирилица
25/03/2015 |  18:30 | Autor: SRNA

Rusi upozoravaju na mogućnost uvoza "obojene revolucije"

Postoji velika opasnost da će SAD upotrijebiti iskustva "obojenih revolucija" protiv Rusije, saopštio je danas Savjet bezbjednosti Rusije u analizi nove američke bezbjednosne strategije.

"Vašington će primijeniti unaprijeđene tehnologije 'obojenih revolucija' u cilju obaranja političkih režima, a mogućnost primjene protiv Rusije je prilično velika", navodi se u analizi, koja je objavljena na veb sajtu Savjeta.

Stručnjaci Savjeta rekli su da se američka strategija bazira na principu američke ekskluzivnosti i stava da ima pravo da preduzima jednostrane akcije širom svijeta u cilju ostvarivanja svojih interesa, prenosi Tass.

Osim toga, Savjet smatra da će značajni napori SAD i njihovih saveznika biti usmjereni na formiranje antiruskog političkog pravca u državama sa kojima Rusija ima partnerske odnose, kao i na smanjenje ruskog uticaja na postsovjetskom prostoru.

U analizi se navodi da SAD nastoje da zadrže dominaciju u svijetu, povećaju borbene mogućnosti NATO, te pojačaju vojno prisustvo SAD u azijsko-pacifičkom regionu.

"Vojna sila i dalje će biti osnovno sredstvo za osiguranje nacionalne bezbjednosti i interesa SAD", navodi se u analizi.

Savjet bezbjednosti vjeruje da SAD planiraju da nastave svoju politiku izolacije Rusije u dugoročnom smislu, uključujući dalje ograničavanje izvoza nafte i gasa.

"Gledano dugoročno, SAD će u saradnji sa svojim saveznicima nastaviti sa političkom i ekonomskom izolacijom Rusije, uključujući ograničenja izvoza energenata i istiskivanja ruske vojne industrije sa svih tržišta, u isto vrijeme otežavajući rusku proizvodnju robe visoke tehnologije", navodi se u analizi.