latinica  ћирилица
25/03/2015 |  19:07 | Autor: RTRS

Rusija gradi prvu nuklearnu elektranu u Јordanu

Rusija je potpisala ugovor vrijedan 10 milijardi dolara s Јordanom za izgradnju prve nuklearne elektrane u toj zemlji.
Sergej Kirijenko i Kaled Tukan potpisali sporazum o gradnji nuklearne elektrane - Foto: AP
Sergej Kirijenko i Kaled Tukan potpisali sporazum o gradnji nuklearne elektraneFoto: AP

Јordanu trenutno nedostaju lokalni izvori energije, a vlasti se bore da pronađu načine kako bi se zadovoljila sve veća potrošnja električne energije.

Kako je objavio sajt Raša tudej, sporazum između Rosatoma, ruske nuklearne korporacije, i jordanske Komisije za nuklearnu energiju, potpisan je juče u prijestonici Amanu. Ugovorom je planirana izgradnja dvije jedinice od 2.000 megavata  na sjeveru zemlje, a radovi bi trebalo da budu završeni do 2022. godine.

"Želio bih naglasiti da je Rosatom i cjelokupni ruski nuklearni sektor prihvatio poziv Јordana da izgradi svoju prvu nuklearnu elektranu", izjavio je šef Rosatoma Sergej Kirijenko, dodajući da će saradnja sa Јordanom otvoriti vrata za buduće dogovore oko nabavke nuklearnog goriva.

Јordan, prema podacima Svjetske nuklearne asocijacije, uvozi oko 95 odsto svojih energetskih potreba, po cijeni od oko 20 odsto BDP-a. Praktički, sva električna energije danas u Јordanu dolazi iz elektrana koje uvoze naftu i plin.

Potražnja za električnom energijom raste za više od sedam odsto godišnje zbog rasta stanovništva i industrijske ekspanzije.