latinica  ћирилица
25/03/2015 |  19:32 | Autor: Agencije

EU nudi milijardu evra za infrastrukturne projekte na Balkanu

Han je saopštio da je snažnije povezivanje zemalja zapadnog Balkana jedan od prioriteta saobraćajne politike EU sa ciljem izgradnje osnovne mreže koja će obuhvatiti glavne gradove i dalje se razvijati kroz zajedničku posvećenost uz fokus na zajednički odabranim prioritetnim projektima.
Prištin: Konferencija o Balkanu - Foto: TANЈUG
Prištin: Konferencija o BalkanuFoto: TANЈUG

EU će kroz različite programe finansijski pomoći dalji razvoj zapadnobalkanske inicijative za razvoj infrastrukture, poručio je evropski komesar za proširenje i susjednu politiku, Јohanes Han, i najavio podršku od milijardu evra za infrastrukturne projekte u narednom periodu.

On je na Zapadno-balkanskoj konferenciji u Prištini, na kojoj učestvuje i delegacija BiH, saopštio da je snažnije povezivanje zemalja zapadnog Balkana jedan od prioriteta saobraćajne politike EU sa ciljem izgradnje osnovne mreže koja će obuhvatiti glavne gradove i dalje se razvijati kroz zajedničku posvećenost uz fokus na zajednički odabranim prioritetnim projektima.

Šefovi diplomatija i ministri saobraćaja zemalja zapadnog Balkana i predstavnici međunarodnih organizacija, na konferenciji u Prištini, ocijenili da će bolja infastrukturna povezanost ubrzati njihov razvoj.

Konferencija u Prištini bila je prilika da se predstave dobre prakse iz regiona u pogledu jedinstvenih sektorskih prioriteta, koje su pripremili nacionalni investicioni komiteti.

Konferencija je okupila je šefove diplomatija i ministre saobraćaja Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore, kao i visoke predstavnike EU.