latinica  ћирилица
25/03/2015 |  19:42 | Autor: RTRS

Poslanici SNSD-a traže ponavljanje procedure -Zvizdiću istekao rok (VIDEO)

Zakonski rok upotrebe novog predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića je istekao. Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, sve prijedloge novog ministarskog savjeta smatraće nelegalnim. Istovremeno traže da Predsjedništvo BiH ponovi postupak imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara.
Poslanici SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Poslanici SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Poslanici SNSD-a jasno su poručili da je istekao rok od 35 dana za potvrđivanje i imenovanje novih ministara i zamjenika i da je tako prekršen Zakon o Savjetu ministara BiH. To je potvrdio i generalni sekretar Savjeta ministra Zvonimir Kutleša, ali i dodao da zakon ne kažnjava probijanje rokova. Novoizabrani Savjet ministara za SNSD će biti nelegalan ako Predsjedništvo BiH ne ponovi proceduru imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara. Poslanici su danas raspravljali i o plaćanju RTV takse, a predstavnici zakonodavne vlasti na nivou BiH iz SDS-a pozvali su građane na kršenje ove zakonske obaveze.

 Zakon je jasan – nakon 35 dana od imenovanja ističe rok upotrebe Denisa Zvizdića. Poslanici SNSD-a poručuju: potvrđivanje i imenovanje novih ministara i zamjenika u Savjetu ministara nije bilo u zakonskom roku. Traže od Predsjedništva da ponove postupak. Ipak CIK je danas izdala potvrde da preostalih 5 kandidata ispunjavaju uslove za imenovanje u Savjet ministara BiH. Iz generalnog sekretarijata Savjeta ministara potvrda -rokovi probijeni, ali sankcija nema. Predstavnici vlasti na nivou BiH drugačije tumače zakon. Tvrde da će njihovi kandidati u ministarskim i zamjeničkim foteljama biti legalni i legitimni.

 Sjednicu Parlamenta BiH obilježila je i rasprava o RTV taksi. Poslanici SDS-a kažu da nisu zadovoljni radom RTRS-a i pozivaju građane da krše zakonsku obavezu i ne plaćaju RTV taksu.

SDS po nalogu sarajevke političke scene nastavlja pokušaje urušavanja institucije Republike Srpske kažu u SNSD-u. Poručuju da je RTRS postojao i prije vlasti SNSD-a.

Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili su i današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što ni sedmi put nije u dnevni red uvršten njihov prijedlog za smjenu predsjedavajućeg, Šefika DŽaferovića.