latinica  ћирилица
25/03/2015 |  19:43 | Autor: TANЈUG

Gani u američkom Kongresu: IS "strašna prijetnja" zapadnoj i centralnoj Aziji

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani izjavio je danas u američkom Kongresu da su ekstremistička "Islamska država" (IS) i njeni saveznici "strašna prijetnja" Avganistanu i zemljama zapadne i centralne Azije, prenijele su agencije.
Avganistanski predsjednik Ašraf Gani u američkom Kongresu - Foto: AP
Avganistanski predsjednik Ašraf Gani u američkom KongresuFoto: AP

U govoru pred poslanicima američkog Senata i Predstavničkog doma, Gani je rekao da ekstremisti IS već šalju patrole na jug i zapad Avganistana "kako bi provjerili ranjivost" a da se u pakistanskim antiterorističkim operacijama "talibani" potiskuju sa juga paksitanskog Vaziristana ka avganistanskim regionima na granici.

Naglašavajući da njegova vlada neće podržati militante, Gani je osudio neke zemlje koje "tolerišu, finansiraju i pružaju utočište" i "koriste nasilje i nedržavne aktere kao instrumente kratkovide politike", prenio je Rojters, dodajući da predsjednik Avganistana nije naveo koje su to zemlje.

AP prenosi da je Gani, koji se trudi da popravi odnose sa SAD, rekao da njegova zemlja osjeća veliki dug zbog više od 2.200 američkih vojnika ubijenih u Avganistanu.

Gani je, takođe, zahvalio Vašingtonu na pomoći za razvoj i drugim vidovima pomoći civilima.