latinica  ћирилица
25/03/2015 |  19:58 | Autor: TANЈUG

Uskoro rimejk filma "Valter brani Sarajevo"

Snimanje rimejka filma "Valter brani Sarajevo" počeće ove godine nakon što krajem maja bude održana audicija za glumce i izabran novi Valter.

Nakon audicije za glumce i izbora novog Valtera koji će u toj ulozi naslijediti Velimira Batu Živojinovića, počeće snimanje rimejka popularnog "Valtera" , najavio je Vinko Grubišić, predsjednik Uprave Јadran filma, nosioca tog projekta, u kojem učestvuju partneri iz Kine, ali i saradnici iz zemalja bivše Јugoslavije, te Australije i Njemačke.

Film će se snimati u dvije verzije, a snimljeni materijal iskoristiće se i za televizijsku seriju.

Grubišić je podsjetio da je originalni film u režiji Hajrudina Krvavca iz 1972. bio žanrovski klasik koji je imao senzacionalan uspjeh u Kini, ocijenivši da je adaptacija "Valtera'' za novo doba u kreativnom smislu bila vrlo izazovan i težak zadatak.

Јadran film je inicijator projekta od 2006. odnosno 2007. kada je bio predstavljen na Sarajevo film festivalu i nakon više godina pregovora sa stranim partnerima rimejk "Valtera" je ušao u završnu fazu.

Prema njegovim riječima, rimejk će se snimati u Sarajevu na autentičnim lokacijama, ali i u zagrebačkim studijima Јadran filma, zavisno od planirane dvije verzije novog "Valtera".

- U prvoj verziji Јadran film i partneri iz Sarajeva vode glavnu riječ, u drugoj verziji filma nećemo imati tako značajnu ulogu jer smo za taj projekat, a naročito za drugu verziju, zainteresovali važne i velike strane partnere - kaže on.

Rimejk će, kako je istakao, vjerno slijediti duh originala, ali će imati i neke elemente koji ga približavaju percepciji današnjeg gledaoca i u nekom smislu će imati veze i sa posljednjim ratom na ovim prostorima.

Audicija će biti otvorena za sve glumce sa područja bivše Јugoslavije. U pripremama za novi film producenti nisu kontaktirali sa Batom Živojinovićem, ali će svi koji su se pojavljivali u originalu na neki način biti prisutni u rimejku, pišu elektronski mediji.

Film "Valter brani Sarajevo" romansirana je priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću Valteru.

Bio je među najgledanijim filmovima ikada u Kini, a prema nekim procjenama pogledalo ga je skoro milijardu ljudi.