latinica  ћирилица
25/03/2015 |  21:14 | Autor: TANЈUG

SAD: Predsjednik Јemena je pobjegao

Stejt department je saopštio da je u toku večeri bio u kontaktu s predsjednikom Јemena Abedrabo Mansour Hadijem, ali da ne može da navede gdje se on nalazi.

- Mi smo bili u kontaktu sa njim. On se više ne nalazi u svojoj rezidenciji... Јa nisam u poziciji da odavde potvrdim bilo kakve dodatne detalje o njegovoj lokaciji - rekla je portparolka Stejt departmenta DŽen Psaki, prenio je AFP.

U međuvremenu, šef diplomatije Јemena Rijad Јasin rekao je da bi, ako pobunjenici zauzmu grad Aden, gdje je Hadi našao utočište, to značilo početak građanskog rata.

On je upozorio na "eventualnu dominaciju Irana nad čitavim Arapskim poluostrvom", pošto se sumnja da ta zemlja podržava pobunjenike.

Očevici u Adenu su naveli da pljačkaši pustoše predsjedničku palatu koju je Hadi nešto ranije napustio.

Vojni avion gađao je ranije danas rezidenciju redsjednika, ali je umjesto nje pogodio obližnju zgradu koja je napuštena, rekli su iz Hadijevog obezbjeđenja.

Hadijev pomoćnik izjavio je ranije da je svrgnuti predsjednik prebačen na sigurnu lokaciju u Adenu. Šiitska hutska milicija, uz podršku trupa koje su u savezu s bivšim predsjednikom Ali Abdulahom Salehom napredovale su brzo prema Adenu i zauzele vazdušnu bazu Al Anad.

Јemen, dugogodišnji saveznik SAD u ratu protiv Al Kaide, sve više je podijeljen između sjevera pod kontrolom Huta, koje navodno pomaže Iran, i juga kojim dominiraju Hadijeve pristalice.