latinica  ћирилица
26/03/2015 |  07:57 | Autor: B92

Putinov blef ili najava povlačenja?

Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je da će možda neko drugi biti na toj poziciji 2019. godine.
Vladimir Putin - Foto: RIA Novosti
Vladimir PutinFoto: RIA Novosti

On je, govoreći na Svjetskom takmičenju u vještinama u Kazanju između redova naveo da se možda neće kandidovati za novi mandat, pošto mu sadašnji ističe 2018. godine.

“Sledeće ovakvo takmičenje je 2019. godine, a predsjednički izbori u Rusiji su godinu dana ranije, ali sam uvjeren, da ko god bude bio na čelu Rusije da će sa zadovoljstvom prihvatiti da učestvuje na ovakvim manifestacijama“, rekao je Putin.

Ruski predjsednik je na taj način odgovorio organizatoru Svjetskog takmičenja u vejštinama Sajmonu Bartliju, koji je izrazio nadu da će Putin i 2019. godine prisustvovati ceremonijama otvaranja i zatvaranja takmičenja.

Putin se često suočavao sa pitanjima šta će poslije 2018. godine, odnosno da li će tražiti novi mandat. Nikada do sada nije direktno odgovorio, a na godišnjoj konferenciji 2014. godine rekao je da je veoma rano da donosi bilo kakve odluke.

“Zvaničnici moraju da rade za dobrobit svoje države. Rezultati moraju da budu ključni za odluku na izborima. Važno je stalno raditi u interesu građana Rusije, a o tome ko će se kandidovati 2018. godine razgovaraćemo na bazi onoga što je urađeno i mišljenja naroda“, rekao je Putin.

Kada se već govori o ova dva kriterijuma, u oba je Putin superioran, njemu stanovništvo Rusije zahvaljuje na vraćanju Krima, te čvrstoj međunarodnoj politici.

Zbog toga je, prema poslednjim istraživanjima, podrška Putinu u posljednjih nekoliko mjeseci skočila na 85% što bi značilo da će se gotovo sigurno kandidovati za novi mandat, uprkos izjavama poput ove u Kazanju.