latinica  ћирилица
26/03/2015 |  08:17 | Autor: SRNA

Sjedište eparhije Slavonske vraćeno u Pakrac

Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Јovan smatra da je ispunio prvi zadatak kao episkop - da vrati sjedište eparhije Slavonske u Pakrac.

Vladika Јovan je u izjavi za Srnu naglasio da su u toku veliki radovi na Sabornoj crkvi Svete Trojice i vladičanskom dvoru u Pakracu.

"Trenutno radimo na njenom uređenju i povratku u Eparhijski dvor", istakao je episkop Јovan.

Vladika Јovan je podsjetio da je vladičanski dvor u Pakracu jedan od najvećih dvorova Srpske pravoslavne crkve, koji je centar srpskog crkvenog, narodnog i duhovnog života u Slavoniji.

Prema njegovim riječima, Pakrac je mjesto kao što su Cetinje, Sremski Karlovci i Prizren, odnosno jedno od središta srpskog naroda, pogotovo što je taj vladičanski dvor čuvao jednu od najčuvenijih biblioteka Balkana - biblioteku eparhije pakračko-slavonske, koja je u posljednjem ratu, velikim dijelom sačuvana.

Episkop Јovan je rekao da su se oni ostaci naroda koji danas žive na prostoru zapadne Slavonije vidjeli na njegovom ustoličenju 13. septembra na Dan novomučenika jasenovačkih.

"Može se vidjeti da se svakoga dana sve više pojavljuju na bogosluženjima, da su u životu Crkve. Gdje god da se obnavlja život Crkve tamo je narod prisutan", istakao je episkop Јovan.

Kada je riječ o povratku u zapadnu Slavoniju, episkop Јovan navodi da su u zapadnoj Slavoniji male stvari - velike stvari i da se osjeti jedan povratnik i jedna porodica i zato mnogo zavisi od toga da se ljudi odluče i da to urade.

Govoreći o pogromu Srba i stravičnim zločinima koji su počinjeni nad srpskim narodom u proteklom ratu u zapadnoj Slavoniji, episkop Јovan je istakao da SPC u procesuiranju zločina ne može da zamijeni hrvatsku državu u njenim funkcijama, ali može pozivati na pravdu, mir, izmirenje i istinu.

"Mi ne smijemo zaobići isto tako ni zločine koje je neko počinio u srpsko ime, ne smijemo zaboraviti sve žrtve koje su bile tamo, jer inače nismo iskreni. Da je srpski narod tamo počišćen i stradao 1991. i 1995. godine to je činjenica koja je nezaobilazna", rekao je episkop slavonski Јovan.