latinica  ћирилица
26/03/2015 |  08:35 | Autor: TANЈUG

SAD i EU pregovaraju u šiframa

Trgovinski pregovori između SAD i Evropske unije o "Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu" su u znaku šifrovanih poruka, prenosi BBC.
Novac - Foto: ilustracija
NovacFoto: ilustracija

Na to je danas upozorio Komitet donjeg doma britanskog parlamenta za poslovanje, investicije i vještine, prenosi britanski javni servis BBC.

U svom najnovijem izvještaju dostavljenom britanskom parlamentu, Komitet je pozvao britansku vladu da prestane sa davanjem obećanja da će potencijalni sporazum donijeti Evropi 100 milijardi funti godišnje, i da umjesto toga predstavi sveobuhvatnu procjenu ekonomskih benefita i rizika koji prijete različitim sektorima, navodi BBC.

Kako dodaje britanski medij, parlamentarci traže i "nedvosmislenu" izjavu ministara da će sektor javnih usluga u Britaniji biti zaštićen.

Pregovarači Evropske unije i SAD se nadaju da će do kraja ove godine dogovoriti partnerstvo, međutim, britanski poslanici smatraju da su brojni detalji tog sporazuma i dalje van dometa javnosti.

Predloženi sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD je, kako javlja britanski servis, već  naišao na otpor širom Evrope, a iz britanskog Komiteta poručuju da TTIP ima potencijal da ozbiljno našteti britanskoj privredi, na planu radnih mijesta i sektora javnih usluga.

TTIP ima za cilj ukidanje carinskih barijera u širokom spektru privrednih sektora, kako bi se lakše kupovala i prodavala roba i usluge između EU i SAD.