latinica  ћирилица
26/03/2015 |  08:43 | Autor: TANЈUG

SAD izvode vazdušne udare na Tikrit (VIDEO)

SAD su pokrenule vazdušne udare na grad Tikrit kao podršku iračkim snagama koje se bore da osvoje grad od Islamske države, nakon što je to Bagdad zatražio

"Mogu da potvrdim da je iračka vlada tražila podršku koalicije za operacije u Tikritu", rekao je portparol Pentagona pukovnik Stiven Voren, dodajući da su operacije u toku, prenio je AFP.

SAD pružaju obaveštajnu i izviđačku podršku operacijama protiv ekstremista Islamske države u Tikritu, administrativnom centru provincije Salah el-Din na severu zemlje, saopštila je Bijela kuća.

Agencije su prethodno prenijele izjavu iračkog predsjednika Fuada Masuma da je kod Tikrita juče počelo izviđanje iz vazduha, da će poslije izviđačkih misija biti sačinjen izvještaj i potom "početi operacije iz vazduha".

Asošijeted pres, pozivajući se na predstavnika Pentagona, navodi da je kopnena ofanziva Iraka protiv snaga ID "u zastoju".

Oružane snage centralnih vlasti Iraka 2. marta dinamizovali su akcije za oslobođenje Tikrita i tokom prvog dana armija je opkolila grad sa 250.000 stanovnika sa tri strane i počela ofanzivu uz podršku artiljerije i avijacije.

Na početku napada ekstremisti ID su počeli da se povlače ka sjeveroistoku, a ukoliko iračka vojska uspe u Tikritu, pojaviće se mogućnost napredovanja ka provinciji Niniva i gradu Mosulu, koji je ID proglasila za glavni grad svog "kalifata".