latinica  ћирилица
26/03/2015 |  08:55 | Autor: SRNA

Ogar: NATO, SAD I EU ratovali na Kosovu iz ekonomskih razloga

Bivši francuski oficir Žak Ogar, koji je komandovao specijalnim snagama na Kosmetu 1999. godine, tvrdi da su NATO, SAD i EU željeli rat u ovoj pokrajini iz strateških i ekonomskih razloga.

Ogar je rekao da su ekonomski razlozi bili pogrešno vjerovanje da je Kosovo bogato rudama, a strateški jer je to za NATO predstavljao početak bitnog manevra da bi se napravio luk prema Rusiji.

"To je ono što nastavljaju i danas sa Ukrajinom i zbog toga je trebalo uništiti Srbiju", rekao je Ogar za "Glas Srpske".

Komentarišući izostanak odgovornosti za zločine nad kosovskim Srbima i trgovinu ljudskim organijma, Ogar je rekao da je veliki proces tek u pripremi i da bivši komandanti OVK imaju razloga za strah.

"To ne radi Haški tribunal, već istražilac iz SAD sa saradnicima iz drugih zemalja i mislim da će posao izvršiti dobro i do kraja", rekao je Ogar.

On smatra da i Francuska treba da izađe iz NATO-a, jer je taj savez, kako navodi, samo produžena ruka američke politike.

Ogar je rekao da Francuska treba da se aktivira u EU da bi je promijenila i podstakla njen napredak.

"EU je uspostavljena na ekonomskim osnovama i mislim da ćemo umrijeti ne zbog ekonomske, već zbog moralne i krize identiteta", rekao je Ogar.

On je dodao da je EU danas samo sredstvo provođenja američke politike, što se jasno vidi u Ukrajini.

"Rusija ne može da dopusti da EU i NATO budu na njenim vratima, nakon onog što se desilo u Bugarskoj i na Kosovu to prosto nije moguće", poručio je Ogar.