latinica  ћирилица
26/03/2015 |  09:10 | Autor: TANЈUG

Hansen: Ukrajinska kriza je i ruska kriza

Ukrajinska kriza pokazuje da je neophodna reforma cjelokupnog društva i sistema i suština krize nije ograničena samo na Ukrajinu, već je to kriza i u Rusiji.

To je ocjena ambasadora Danske u Srbiji Mihael Borga Hansena.

"Svi govore 'ukrajinska kriza', ali je to takođe i 'ruska kriza'. Vi to u Srbiji znate veoma dobro. Zbog čega su vaši građani naročito zainteresovani za ulazak u EU. Zato što žele bolji kvalitet života, posao, bolju platu i bolju budućnost. Iste stvari žele i u Ukrajini", rekao je ambasador Hansen za današnju "Politiku".

Na novinarsku konstataciju da je ukrajinska kriza izbila i zbog spoljašnjeg uticaja, Hansen je rekao da je to tačno.

"Ali, zbog čega su ljudi izašli na ulice u Kijevu ? I zbog čega je Rusija tako snažno reagovala protiv toga? Izašli su zbog nezadovoljstva korupcijom i vladavinom oligarha. Mislim da će u momentu kada reforme u Srbiji i Ukrajini uspiju, a mislim da će uspjeti prije u Srbiji nego u Ukrajini, istog trenutka to uticati i na samu Rusiju, jer su ekonomske i društvene veze između Ukrajine i Rusije veoma tijesne", rekao je Hansen.

Na pitanje kako bi ocijenio stav Srbije povodom ukrajinske krize, Hansen je rekao da bi "sami prioriteti Srbije koji se tiču spoljne politike - EU integracije i izbor da ne traži članstvo u NATO-u, trebalo da pomognu u razumjevanju želje drugih evropskih zemalja za formulisanje sopstvene politike. Srbija i Danska ne žele ekskluzivne sfere uticaja u Evropi", rekao je za "Politiku" ambasador Danske Mihael Borg Hansen.