latinica  ћирилица
26/03/2015 |  10:54 | Autor: TANЈUG

Čikago: Јeremić i Emanuel o srpskoj dijaspori

Predsjednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Јeremić boravio je u Čikagu, gdje se sastao s gradonačelnikom Ramom Emanuelom, bivšim šefom kabineta predsjednika SAD Baraka Obame i predsjedavajućim Srpskog Kokusa u američkom Kongresu.
Vuk Јeremić - Foto: FONET
Vuk ЈeremićFoto: FONET

Emanuel, koji je trenutno u kampanji za drugi mandat na mjestu gradonačelnika Čikaga, upoznao je juče Јeremića sa prioritetima gradske uprave, posebno se interesujući za stanje srpske dijaspore u ovom gradu.

Predsjednik CIRSD je u intervjuu za gradski radio podržao Emanuela, istakavši da "vjeruje da je za srpsku dijasporu, kao i za građane Srbije dobro da jedan osvjedočeni prijatelj naše zemlje ostane na tako važnoj funkciji".

"Јa ne predstavljam zvaničan stav Srbije, ali se iskreno nadam da će Ram Emanuel ponovo biti izabran za gradonačelnika Čikaga, jer mi nemamo puno takvih prijatelja u svijetu, a pogotovo u Americi. Smatram da bi bilo od ogromnog značaja za odnose SAD i Srbije, a i za naše sunarodnike u Čikagu, da Emanuel ostane na čelu jednog od najvažnijih gradova u Americi, jer je on neko ko ima kapacitet da utiče na administraciju, Bijelu kuću pogotovo", rekao je Јeremić.

Јeremić je upoznao Emanuela sa programom i projektima CIRSD-a, posebno onima koji su posvećeni održivom razvoju, istakavši važnost predstojećeg Samita posvećenog održivom razvoju gradova, koji će biti održan u maju ove godine upravo u Čikagu.

Predsjednik CIRSD je održao i predavanje na čikaškom Savjetu za globalne odnose.