latinica  ћирилица
26/03/2015 |  12:07 | Autor: TANЈUG

Zemlje podijeljene oko vojne intervencije u Јemenu

Velika Britanija podržava odluku Saudijske Arabije da vojno interveniše u Јemenu, saopštio je britanski Forin ofis, istakavši da ocjenjuje djelovanje Hutu milicije kao znak njihovog zanemarivanja političkog procesa.
Sana, Јemen - Foto: AP
Sana, ЈemenFoto: AP

Britanija podržava vojnu intervenciju u Јemenu nakon što je predsjednik Јemena Abdrabu Mansur Hadi zatražio podršku svim sredstvima radi zaštite Јemena od agresija Huta, navedeno je u saopštenju Forin ofisa, prenio je Rojters.

Nadavne akcije Huta i ekspanzija u Adenu i Taisu je signal da oni zanemaruju politički proces, a rješenje krize mora biti političko, stoji u saopštenju, prenio je AFP.

Turska, takođe, podržava vojnu intervenciju Saudijske Arabije u Јemenu, saopštilo je tursko Ministarstvo inostranih poslova. Turska je pozvala pripadnike Hutu milicije i njihove "strane pristalice" da se uzdrže od djelovanja koje prijeti da ugrozi mir i bezbjednost u regionu, prenio je Rojters.

Iranski ministar spoljnjih poslova Muhamed DŽavad Zarif je poručio ranije danas da će Iran uložiti maksimalan napor da bi se zaustavila kriza u Јemenu. "Vazdušni udari koje predvodi Saudijska Arabija treba odmah da prestanu jer to predstavlja kršenje suvereniteta Јemena. Mi ćemo uložiti sve napore u zaustavljanje krize", rekao je Zarif.

Iransko Ministarstvo spoljnjih poslova je tražilo zaustavljanje vojne "agresije" u Јemenu i upozorilo da bi to moglo dovesti do pogoršanja krize. "Iran traži zaustavljanje vojne agresije i vazdušnih udara na Јemen i njegov narod. Vojne akcije u Јemenu, koji se suočava sa unutrašnjom krizom, još više će zakomplikovati situaciju i spriječiće nastojanja da se kriza riješi mirnim sredstvima", rekla je portparolka tog ministarstva Marija Afham. Iran negira da je obezbijedio novac i obučavanje snaga šiitskih Huta u Јemenu, kao što tvrde neki zapadni i jemenski zvaničnici.

Moskva je zabrinuta zbog najnovijeg razvoja događaja u Јemenu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnjih poslova.
Rusija je uvek podržavala suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Јemena, navelo je ministarstvo.

Bijela kuća je sinoć saopštila da SAD podržavaju ofanzivu sa Savjetom za saradnju persijskih zemalja na čelu i da je presjednik SAD Barak Obama dozvolio američku "logističku i obavještajnu" pomoć.