latinica  ћирилица
26/03/2015 |  12:40 | Autor: SRNA

Mitrović: Visok nivo profesionalnog odnosa MK Crvenog krsta

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović ocijenio je danas da je Međunarodni komitet Crvenog krsta održao visok nivo humanitarnog i profesionalnog odnosa u procesu traženja nestalih u BiH.
Nedeljko Mitrović - Foto: SRNA
Nedeljko MitrovićFoto: SRNA

Mitrović je istakao da je MKCK, za razliku od drugih međunarodnih institucija koje imaju političke interese i ciljeve, iskazao veliki profesionalizam u BiH.

- Nismo zadovoljni dosadašnjim procesom traženja nestalih lica u BiH, jer se od kraja rata moglo mnogo više uraditi. U ovom procesu potrebno je eliminisati politikanstvo i projektovani sistem ekshumacije i identifikacije, rekao je Mitrović novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa šefom operacija MKCK za Evropu i srednju Aziju Loranom Korbaom.

On je naglasio da su institucije vlasti u BiH inertne i nezainteresovne za ubrzanje procesa traženja nestalih lica, te da je problem što i pri realizaciji određenih sredstava ima elemenata korupcije.

Korba je napomenuo da će MKCK nastaviti da pomaže u procesu traženja nestalih lica u BiH.

- Važno je prikupiti što više informacija o nestalim licima da bi mogla da budu pronađena i identifikovana, a MKCK će u narednom periodu pomoći i Republičku organizaciju porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, rekao je Korba.