latinica  ћирилица
26/03/2015 |  12:45 | Autor: Agencije

"Cajt" : Pilot, bez prijeke potrebe, ne izlazi iz kabine (VIDEO)

Pilot, bez prijeke potrebe, ne izlazi iz svoje kabine, rekao je njemačkom nedjeljniku "Cajt" jedan pilot, povodom saznanja da su u kabini, u vrijeme pada aviona "DŽermanvingsa", nalazio samo jedan pilot.
Helikopter iznad Alpa - Foto: AP
Helikopter iznad AlpaFoto: AP

"U fazi leta, kratko pošto se postigne visina, ne izlazi se iz kokpita da bi se uzelo nešto za piće ili otišlo u toalet. U toj fazi leta pilot ne napušta svoje sjedište, bez nekog važnog razloga", rekao je pilot ovom nedjeljniku u onlajn izdanju.

Njemački mediji su prenijeli pisanje "Njujork tajmsa" da snimci razgovora u kokpitu nemačkog aviona pokazuju da je jedan od pilota napustio kokpit i da nije mogao da se vrati prije pada aviona u kome je poginulo svih 150 putnika i članova posade.
Na osnovu snimaka razgovora ne može se zaključiti zašto je pilot napustio kokpit niti zašto nije mogao ponovo da uđe u kokpit dok se avion kretao ka francuskim Alpima, prenose mediji.

Istražitelji proučavaju snimak razgovora na jednoj od crnih kutija, dok se nastavlja potraga za drugom crnom kutijom. "Pilot koji se nalazi izvan kokpita kuca na vrata, ali nema odgovora. Zatim jače lupa na vrata i nema odgovora. Zatim se čuje kako pokušava da razvali vrata", izjavio je neimenovani istražitelj za "Njujork tajms".

Avion je pripadao "DŽermanvingsu", niskobudžetnoj kompaniji "Lufthanze" čiji je portparol izjavio da je ta kompanija upoznata sa pričom "Njujork tajmsa". "Mi od vlasti nismo dobili potvrdu ovog izvještaja i tražimo dodatne informacije. Nećemo učestvovati u spekulisanju o uzrocima nesreće", rekao je portparol "Lufthanze".

U nesreći su poginula 72 Nijemaca i 51 Španac, a među žrtvama su i tri Amerikanca, jedan Marokanac i državljani Velike Britanije, Argentine, Australije, Belgije, Kolumbije, Danske, Izraela, Јapana, Meksika, Irana i Holandije, saopštili su zvaničnici.

PILOT SPRIЈEČIO KOLEGU DA UĐE U KABINU?

Stručnjaci istražuju mogućnost da jedan od pilota "Germanvingsa" namjerno nije pustio kolegu da se vrati u kabinu i da je, možda, svjesno uzrokovao udar aviona u planinu. Cijela stvar je prilično sumnjiva, s obzirom na činjenicu da je avion padao zadatom brzinom, a da kontrolni toranj to nije odredio.

Takođe, jedan od pilota nije se mogao vratiti u kabinu samo ako je njegov kolega namjerno odbio da ga pusti.

Stručnjaci objašnjavaju da u pilotskoj kabini postoji prekidač sa tri pozicije: "otključano", "zaključano" i "neutralno".

U kabinu se može ući izvana ako se ukuca odgovarajuća šifra - tako se u slučaju nužde vrata mogu otvoriti izvana da bi se moglo pristupiti komandama aviona ako su oba pilota onesposobljena.

Ali, procedura za takvo otvaranje isključuje mogućnost slučajnog zaključavanja.

Kada se izvana ukuca šifra za otvaranje u nuždi, ako pilot koji je kokpitu ne želi da pusti drugi osobu unutra - može namjerno da pritisne prekidač iz pozicije "neutralno" u poziciju "zaključano", jer se, u suprotnom, vrata oključavaju nakon 30 sekundi.

Osim prekidača u kokpitu, sistem se sastoji od čak tri vanjske kamere, kako bi pilot imao potpuni pregled prostora pred vratima kokpita.

Kada stjuardesa pozvoni, pilot upali kameru, provjeri i bočne kamere, obrati pažnju na riječi kojima mu se ona obraća i, ukoliko odstupaju od prethodno dogovorenih, situacija je sumnjiva.

Dok su vrata zaključana, prekidač je na poziciji "neutralno". Ukoliko osoba može ući, prebacuje se na "otključano.

Ukoliko, recimo, teroristi pokušavaju da uđu putem šifre, pilot prebacuje na "zatvoreno" i blokira ulaz.

Stučnjaci navode da vrata kokpita u "Erbasu" drže tri brave, a pilot ima indikaciju koliko brava radi - prenose portali.

"Njujork tajms" je objavio da je jedan pilot "Germanvigsa" ostao zaključan van kabine i odmah su se pojavile spekulacije da je drugi pilot možda u tom trenutku imao zdravstvene tegobe.

Međutim, nova saznanja pružaju indikacije da je, možda, u pitanju svjesna odluka jednog od pilota.