latinica  ћирилица
26/03/2015 |  13:36 | Autor: RTRS

Vlada RS: Usvojen Izvještaj o radu MUP-a Srpske

Vlada Republike Srpske usvojila je danas na 13. redovnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2014. godinu

Na osnovu analize kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja koji su navedeni u ovom izvještaju, opravdano se može zaključiti da su u toku 2014. godine uspješno realizovani postavljeni ciljevi u svim segmentima djelovanja Ministarstva.

Oblast suzbijanja kriminaliteta determiniše smanjenje ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela, što je rezultat smanjenja obima krivičnih djela opšteg kriminaliteta za 7,8 %.

U oblasti opšteg kriminaliteta ističe se smanjenje broja imovinskih krivičnih djela i zadržavanje visokog koeficijenta rasvjetljenosti krivičnih djela protiv života i tijela (97,2 %).

 Borba protiv organizovanog kriminaliteta realizovana je kroz 51 operativnu akciju kojom je obuhvaćeno 27 kriminalnih grupa sa različitim stepenom organizovanosti i povezanosti sa inostranstvom.

 Otkriveno je 550 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, sa procijenjenom prouzrokovanom materijalnom štetom preko 28 miliona KM. U oblasti borbe protiv korupcije bilježi se povećanje broja otkrivenih krivičnih djela zapreko 20%.

 Iznos trajno oduzete imovine u 2014. godini iznosi preko 14 miliona KM, a sprovođena je 81 finansijska istraga.

 Protivterostički pristup je realizovan prema ciljevima sprečavanja, zaštite, progona i reagovanja, a adekvatno su tretirane i prijetnje od sajber kriminaliteta.

 Održano je povoljno stanje javnog reda i mira. Naročito efikasno djelovanje je ostvareno tokom građanskih demonstracija i narušavanja javnog reda i mira u većem obimu u Federaciji BiH (februar 2014. godine), kao i na zaštiti i spasavanju ljudi i imovine za vrijeme vanredne situacije prouzrokovane poplavama u RS (april – maj), te prilikom održavanja oktobarskih izbora.

 Stepen implementacije planiranih aktivnosti i ostvareni rezultati po svim oblastima djelovanja predstavljaju jasne pokazatelje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u 2014. godini uspješno realizovalo svoju misiju zaštite bezbjednosti Republike Srpske i njenih građana.

 Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o provođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013-2022. godina, u 2014. godini.

 U 2014. godini ostvareni su sljedeći operativni ciljevi definisani u Strategiji bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013. -2022. godine:

 - smanjen je broj poginulih lica za 19.7%  u odnosu na 2011. godinu,

- smanjen je broj teško povrijeđenih za 10.9% manje u odnosu na 2011. godinu,

- prema istraživanjima povećan je stepen korišćenja bezbjednosnog pojasa i to:u 2012. godini stepen upotrebe bezbjednosnog pojasa kod vozača iznosio je 39%, a kod suvozača 36%.

Istraživanja u 2013. godini pokazala su da 48% vozača koristi bezbjednosni pojas, kao i 53% suvozača. Istraživanja u 2014. godini pokazala su da je stepen upotrebe bezbjednosnog pojasa kod vozača iznosio 43 %, a kod suvozača 45 %, što je veće u odnosu na 2012. godinu, ali manje u odnosu na 2013. godinu,

- broj neispravno deklarisanih vozila na tehničkom pregledu vozila je sa 2.5% u 2011. godini povećan na 11.9% u 2014. godini,

- kontinuirano su se provodile kampanje i druge aktivnosti

 Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o preduzetničkim djelatnostima.

 Ovom uredbom propisuju se djelatnosti koje fizičko lice može da obavlja u formi preduzetnika, kao i djelatnosti za koje je nakon registracije, a prije početka obavljanja potrebno posebno odobrenje, saglasnost, dozvola ili drugi akt nadležnog organa.

 Vlada Republike Srpske je prihvatila Informaciju o pripremi strateških dokumenata u Programu prekogranične saradnje za period 2014-2020.

 Vlada Republike Srpske je usvojila Informaciju o realizaciji Godišnjeg akcionog plana sprovođenja Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj (2014. godina) i godišnji akcioni plan sprovođenja Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj (2015. godina).

 Vlada Republike Srpske je usvojila Izvještaj o implementaciji EU akta za mala i srednja preduzeća za Republiku Srpsku.

 Vlada Republike Srpske podržava dalje aktivnosti na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za mala preduzeća u Republici Srpskoj u skladu sa EU aktom za mala i srednja preduzeća.

 Vlada je zadužila sva ministarstva, da u okviru svoje resorne nadležnosti, prate dalje ostvarenje EU akta za mala i srednja preduzeća, kao i da preduzimaju potrebne mjere i aktivnosti radi napretka i realizacije ciljeva propisanih ovim aktom.

 Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za Subvencije nefinansijskim subjektima u oblasti šumarstva, za 2015. godinu ,u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 KM.