latinica  ћирилица
26/03/2015 |  13:47 | Autor: RTRS

Dodik: Pomoći ljudima kojima neosnovano prijeti deportacija iz SAD (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će institucije i Predstavništvo Srpske u Vašingtonu pružiti neophodnu pomoć svima kojima prijeti deportacija iz SAD pod različitim izgovorima, a za šta nema osnova.
Obrad Kesić i Milorad Dodik - Foto: SRNA
Obrad Kesić i Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je rekao da će Predstavništvo obezbijediti kontakt sa advokatima tih ljudi, te da će institucije Srpske staviti na raspolaganje svu neophodnu dokumentaciju koja bi mogla da služi u tim slučajevima.

"Predstavništvo će se uključiti u organizovanje donatorskih aktivnosti koje bi obezbijedile određenu logistiku za odbranu tih ljudi i kontaktiraće sa različitim nivoima vlasti u SAD da bi se ta situacija pojasnila", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obradom Kesićem.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić izjavio je da u SAD ima između 300 i 600 građana iz Republike Srpske kojima prijeti deportacija, a koji su optuženi zbog percepcije kolektivne krivice, jer su nosili uniformu Vojske Republike Srpske.

Kesić je naveo da su to uglavnom oni koji su bili u vojnim jedinicama na području Podrinja, ali da neki od njih nisu ni bili u Vojsci Republike Srpske, ali su im imena na spiskovima koji se nalaze u Haškom tribunalu.

Dodik sa ambasadorkom Francuske u BiH Kler Bodoni

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik istakao je da je Srpska stavila u proceduru četrnaest reformskih zakona, a da se uskoro očekuje set novih zakonskih rješenja koji će dodatno poboljšati položaj privrede, kako je to i zacrtano u dokumentu Ekonomska politika za ovu godinu.

Dodik je u razgovoru sa ambasadorkom Francuske u BiH, Kler Bodoni, ocijenio pozitivnim njenu inicijativu za pokretanje saradnje u oblasti turizma i poboljšanju infrastrukture za zimske sportove na Јahorini, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovaraće je danas i sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim.