latinica  ћирилица
26/03/2015 |  13:58 | Autor: TANЈUG

Kopilot namjerno oborio avion (VIDEO)

Kopilot u avionu "DŽermanvingsa", koji se prije dva dana srušio u francuskim Alpima, namjeravao je da obori avion, tvrdi državni tužilac Marseja Bris Roben.

On je identifikovao kopilota kao Andreasa Lubica, njemačkog državljanina, koji nema nikakav dosije koji bi ukazivao na povezanost sa terorizmom.

"Kopilot je sam upravljao avionom. On nije htio da otvori vrata kokpita pilotu i namjerno je počeo da spušta avion", rekao je Roben, prepričavajući informacije skinute sa crne kutije na kojoj se nalazi snimak razgovora u kokpitu, prenose agencije.

On je dodao da je pilot napustio kokpit, pretpostavlja se da bi otišao u toalet, a zatim nije mogao ponovo da uđe. U međuvremenu je kopilot ručno i "namjerno" podesio avion da se spušta i udari u južni dio francuskih Alpa.

"Kopilot je namjerno oborio avion", rekao je Roben. Ove informacije su dobijene iz crne kutije, ali Roben kaže da kopilot nije izgovorio ni riječ nakon što je pilot napustio kokpit. "U kokpitu je vladala apsolutna tišina", dodao je Roben.

U posljednjim minutima leta čuje se lupanje na vrata i aktiviranje alarma, naveo je tužilac iz Marseja.

U njemačkom gradu Montabaur poznanici kažu da je Lubic imao 28 godina i da nije pokazivao znake depresije jesenas kada su ga posljednji put vidjeli.

Roben je rekao da kopilot nije bio povezan sa terorizmom ili ekstremistima, ali da će njemačke vlasti obezbijediti dodatne informacije o njegovom porijeklu i privatnom životu.

Na pitanje novinara da li smatra da je pad aviona rezultat samoubistva, Roben je odgovorio: "Ljudi koji počine samoubistvo obično to rade sami... Јa ovo ne mogu da nazovem samoubistvom". On je rekao i to da se na osnovu snimka iz kokpita može zaključiti da putnici do posljednjeg trenutka nisu shvatili šta se događa.

Njemački državni tužilac je potvrdio da je samo jedan pilot bio u kokpitu kada se avion u utorak srušio u francuskim Alpima. "Јedan pilot je bio u kokpitu, a drugi nije", rekao je Hristopf Kumpa, dodajući da je informaciju dobio od istražitelja u Francuskoj. On je rekao da ne zna da li je u kokpitu bio kapetan ili kopilot.

Ni "DŽermanvings" ni sestrinska kompanija "Lufthanza" nisu objavili identitet dvojice pilota, ali je "Lufthanza" saopštila da je kopilot počeo da radi za njih u septembru 2013. godine, odmah poslije obuke, kao i da je imao 630 sati letenja.

Kapetan je imao više od 6.000 sati letenja i radio je za "DŽermanvings" od maja 2014. Prije toga je radio u "Lufthanzi" i "Kondoru", saopštila je "Lufthanza".

Erbas A320, na letu iz Barselone za Dizeldorf, počeo je da se spušta sa visine na kojoj je letio pošto je izgubio radio vezu sa kontrolom leta i srušio se u Alpima. Niko od 150 putnika i članova posade nije preživio.

Policija opkolila kuću Lubica

Njemačka policija rasporedila je danas svoje snage ispred kuće u Montabauru za koju se vjeruje da pripada Andreasu Lubicu, kopilotu aviona "DŽermanvingsa" koji je pao prije dva dana u francuskim Alpima, javlja Bi-Bi-Si.

Producent Bi-Bi-Si-ja kaže da je videi kako policajci ulaze u kuću, za koju kaže da je lijepo sređena i da se nalazi u mirnoj uličici na periferiji.
Na kući su spuštene zavese, a policijska kola su opkolila kuću.

Policija zadržava medije daleko od vrata porodične dvospratne kuće, koja se nalazi u novom dijelu Montabaura, gradu koji se nalazi 60 kilometara sjeverozapasno od Frankfurta, okružen šumovitim brdima.

Komšije su odbile da bilo šta komentarišu, a policija je rekla novinarima da se drže podalje.
Montabaur je gradić na jugo-zapadu Njemačke, u pokrajini Rajnland Pfalc.

Merkel: Neshvatljiv potez kopilota

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će njena zemlja dati punu podršku istrazi o padu aviona na Alpima i da je uloga kopilota u ovom događaju "neshvatljiva".

Merklova je izjavila da je šokirana najnovijim informacijama i da je to dodatan teret za porodice žrtava.

"Teško je izmjeriti patnju koju je ova katastrofa donijela tolikim porodicama. Danas smo dobili novosti koje su ovoj tragediji dale novu, nemjerljivu i neshvatljivu dimenziju", rekla je Merkelova.

Mezijer: Lubic nema veze sa terorizmom

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je da prema trenutnim podacima kopilot u avionu "DŽermanvingsa" koji se srušio u francuskim Alpima, nije povezan sa terorizmom.

"Prema onomo što sad znamo i nakon upoređivanja informacija, on nije imao dosije koji bi ukazivaona veze sa terorizmom", rekao je Mezijer u Berlinu.