latinica  ћирилица
26/03/2015 |  15:38 | Autor: TANЈUG

Mogerinijeva u Prištini

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je danas u Prištini da treba sprovesti sporazume koji su postignuti u dijalogu i da je pozitivan korak činjenica da su kosovski premijer Isa Mustafa i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić imali direktne kontakte.
Federika Mogerini - Foto: Beta/AP
Federika MogeriniFoto: Beta/AP

- Nadam se da će se sprovođenje sporazuma okončati i smatram da ćemo imati pozitivne korake u tom smislu. Sama činjenica da premijer Mustafa ima direktno kontakte sa premijerom Vučićem je pozitivan korak - rekla je Mogerinijeva na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mustafom.

- Ako vidite gdje smo bili prije nekoliko godina i gdje smo danas, onda je rezultat pozitivan, ali ima još mnogo toga da se radi. Znam da je dio sprovođenja sporazuma najteži, ali sam uvjerena da će se dijalog nastavi - rekla je, ističući da je dobro što je počelo sprovođenje sporazuma za pravosuđe.

Mogerinijeva je naglasila da očekuje da Skupština Kosova ima dvotrećinsku većinu za usvajanja odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Na pitanje novinara da li će EU usloviti Srbiju da na kraju procesa dijaloga prizna Kosovo, Federika Mogerini je odgovorila: "Mislim da kada dođemo kod integracija u EU, imaćemo više političkih uslova. EU je za to da Kosovo i Srbija budu zajedno u EU. Mi smo za to da se što više sarađuje između sebe, znači, da je simbol Evrope princip podjele interesa i za sve strane ima dodatne vrijednosti".

- Mislim da treba sarađivati i vidjela sam dva premijera u februaru i vidim da sarađaju. Ponekad ima tenzija i to je normalno, ali vidim dijalog kao pozitivnu stvar. Dijalog nosi sa sobom progres za stanovnike Kosova - zaključila je visoka predstavnica.Ona je navela da će ovo biti značajna godina za Kosovo, jer će tokom ljeta biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Govoreći o procesu liberalizacije viza za građane Kosova,  navela je da se očekuje tehnički izvještaj o procesu liberalizacije i izrazila spremnost da u političkom smislu proces napreduje.

Mustafa je rekao da je razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su obostrano izrazili spremnost da rješavaju problem. On je izjavio da su kosovske vlasti za formiranje Specijalnog suda za zločine OVK i da se ne plaše suočavanja sa prošlošću.

Mogerinijeva će danas razgovarati i s predstavnicima Srpske liste, a sutra dolazi u Beograd.