latinica  ћирилица
26/03/2015 |  22:19 | Autor: RTRS

Dodijeljene nagrade "Večernjeg lista"

Uredništvo "Večernjeg lista", na tradicionalnoj dodjeli Večernjakovog pečata, večeras je uručilo i kopije originalnog Dejtonskog mirovnog sporazuma, sa prevodom na sva tri jezika, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Večernjakov pečat za ličnost godine dobio je Husein Smajić iz Bugojna, na čijoj zemlji je pronađena i sada se obnavlja jedna od najstarijih katoličkih crkava u BiH. Njenu obnovu je predložio upravo Smajić.
Nagrada za međureligijski dijalog dodijeljena je mostarskom parohu Radivoju Krulju. Nagrade "Večernjeg lista" za ličnosti godine u regiji dobili su Novak Đoković i Marin Čilić.
Nagradu za evropskog lidera dobila je Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje, a ličnost godine u svijetu, po Večernjakovom izboru je- bivši američki predsjednik Bil Klinton. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da su odnosi Banjaluke i Mostara oduvijek bili dobri, kao što su i njegovi odnosi sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.Dodik je naglasio da je i dalje "stisak ruke" važniji od bilo kakvih sporazuma."Među nama je sve jasno", rekao je Dodik novinarima u Mostaru uoči početka manifestacije "Večernjakov pečat".Predsjednik Srpske podsjetio je da je svojevremeno dobio nagradu "Večernjeg lista" za ličnost godine, te dodao da je u Mostar došao da se vidi sa dragim prijateljima.