latinica  ћирилица
27/03/2015 |  08:18 | Autor: RTS

Mogerini u Beogradu

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sastala se u Beogradu sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem. Srbija igra značajnu ulogu na međunarodnoj sceni, imajući u vidu predsjedavanje OEBS-om, navodi Mogerinijeva.
Federika Mogerini - Foto: SRNA
Federika MogeriniFoto: SRNA

Očekuje se da glavna tema razgovora Federike Mogerini sa srpskim zvaničnicima bude dijalog Beograda i Prištine i primena postignutih dogovora.

Visokoj predstavnici EU, Maja Gojković je prenijela da je Srbija posvećena evropskom putu i da je uloga Narodne skupštine u tom procesu veoma značajna. Predsednica parlamenta je, kako se navodi, dodala da je Narodna skupština u proteklom periodu usvojila mnoge refomske zakone i da kontinuirano radi na usaglašavanju zakonodavstva sa evropskim.

Mogerinijeva se saglasila da je uloga Narodne skupštine veoma značajna u procesu evropskih integracija.

Visoka predstavnica je istakla da računa na zajednički rad Srbije i EU u mjesecima i godinama koje dolaze u procesu evropskih integracija ocjenjujući da je rukovodstvo Srbije posvećeno ovom cilju.

Mogerinijeva je takođe rekla da EU cijeni ulogu Srbije u regionu i naglasila da su u prethodnom periodu učinjeni veliki, čak istorijski koraci, u oblasti regionalne saradnje. Navela je i da Srbija igra značajnu ulogu na međunarodnoj sceni, imajući u vidu predsjedavanje OEBS-om, navedeno je u saopštenju.

Sa Mogerinijevom će se sastati i premijer Aleksandar Vučić.

Tokom posjete Beogradu Mogerinijeva će održati i govor studentima Univerziteta, najavljeno je iz Brisela.

Šefica diplomatije EU dolazi u Beograd iz Prištine, a posjeta je uslijedila mjesec i po dana nakon posljednje runde dijaloga u Briselu, kada je postignut dogovor o pravosuđu.

Mogerinijeva je u intervjuu za list Danas odbacila tvrdnje da EU "gleda kroz prste" Srbiji kada je riječ o unutrašnjim reformama, zbog spremnosti Beograda da se riješi pitanje Kosova.