latinica  ћирилица
27/03/2015 |  08:31 | Autor: Agencije

Kopilot "DŽermanvingsa" krio bolest

Njemačka policija pretresla je kuću roditelja kopilota Andreasa Lubica u mjestu Montbaur, gdje je provodio dosta vremena.
Policija pretresla kuću roditelja kopilota Andreasa Lubica (Foto: Frank Augstein) - Foto: AP
Policija pretresla kuću roditelja kopilota Andreasa Lubica (Foto: Frank Augstein)Foto: AP

Policija je iznijela više predmeta iz kuće u Montabauru, uključujući računare kao i, kako je rekao jedan istražitelj, "određene stvari koje bi mogle da daju značajan uvid u tragediju", piše danas "Gardijan".

Policija je ranije pretresla Lubicovu kuću u Dizeldorfu nakon što je, prema nalazima istrage, kopilot namjerno oborio avion na Alpama, kada je poginulo svih 150 putnika i članova posade.

"Bild cajtung" objavio je da je Lubic bio prisiljen da prekine obuku za pilota prije šest godina zbog "psihičkih problema".

List navodi da je u školi kompanije "Lufthanze" u američkom gradu Feniks Lubic svojevremeno opisan kao "nepogodna osoba za letenje".

Prijatelji pilota kažu da je patio od "takozvanog sindroma sagorijevanja ili depresije".

Kopilot prećutao da je bio na bolovanju na dan nesreće

Kopilot aviona "DŽermanvings" Andreas Lubic, za koga se sumnja da je namjerno srušio avion sa 150 putnika i članova posade, bio je na bolovanju na dan nesreće, ali to nije prijavio poslodavcima, saopštilo je njemačko tužilaštvo, na osnovu dokaza koje su istražitelji našli.

- Zaplijenjena su dokumenta sa medicinskim podacima koja ukazuju da je on bio bolestan i da su mu ljekari prepisali odgovarajuću terapiju, saopštila je kancelarija tužilaštva u Diseldorfu, nakon što su istražitelji pretresli njegov stan u tom gradu, kao i kuću njegovih roditelja u Montabauru.

- Činjenica da postoji potvrda o njegovoj spriječenosti za rad, između ostalog, koja je nađena pocijepana, čak počev od dana kada se nesreća dogodila, potkrepljuje pretpostavku zasnovanu na preliminarnom ispitivanju da je on sakrio od poslodavaca i kolega da je bolestan, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Priroda bolesti nije precizirana, navodi francuska štampa.

Advokati najavljuju veće obeštećenje

"Lufthanzu" očekuju veći zahtjevi za obeštećenje porodica žrtava udesa od uobičajenih, nakon što se pokazalo da za pad aviona"Germanvingsa" odgovornost snosi osoblje, odnosno kopilot.Istraga pokazuje da je "Erbas A320" kopilot namjerno zabio u planinu, ubivši sebe i 149 putnika i članova posade.

Advokati procjenjuju da sve zavisi od toga da li će se njemačka avio-kompanija odbraniti od optužbi za nemar, nakon što je istraga pokazala da se kopilot zaključao u kokpitu sa namjerom da izazove nesreću.

Međunarodni sporazum omogućava potraživanja od oko 157.400 dolara za svakog stradalog putnika, ukoliko porodica poginule osobe ne podigne tužbu.

Porodice imaju mogućnost da posebno zatraže kompenzaciju i veću odštetu, ako procjene da za to ima osnove.

DŽastin Grin, partner u američkoj advokatskoj firmi "Krindler i Krindler", napominje da u ovom slučaju postoji osnova za dodatno ispitivanje - zbog čega je dozvoljeno da 28-godišnji Andreas Lubic ostane sam u pilotskoj kabini?

Njemački zakon dozvoljava pilotima da privremeno napuste kokpit, ali to predstavlja "poznati rizik", ako se uzmu u obzir nesreće aviona "SilkEr" iz 1997. i "EgipatEr" iz 1999. godine za koje se vjeruje da su izazvane direktnom namjerom pilota.

- Ideja da bi pilot mogao da ubije sebe i putnike jeste nešto što se već dogodilo i to svi znaju, kaže Grin.

"Lufthanza" najavljuje da će pokriti sva financijska potraživanja, ali da je prioritet da pomognu porodicama - navode njemački mediji.

Prema Montrealskoj konvenciji iz 1999. godine, avio-komopanije ne mogu izbjeći plaćanje odštete zbog smrti putnika, pa će Lufthanza /Germanvings/ porodicama poginulih ukupno isplatiti oko 22,7 miliona dolara.