latinica  ћирилица
27/03/2015 |  09:52 | Autor: TANЈUG

Korišćnje energije vjetra u značajnom usponu

U svijetu je primjetno veće korišćenje izvora obnovljive energije, a takav trend i novi kapaciteti mogu se očekivati u narednim godinama i kod nas, izjavio je danas Ljubiša Petković iz kompanije Simens.
Vetrenjače - Foto: ilustracija
VetrenjačeFoto: ilustracija

Prema njegovim riječima, u ovom regionu je korišćnje energije vetra u značajnom usponu.

Veliki napredak se, kako je rekao, vidi u Hrvatskoj koja ima preko 340 megavati instaliranog kapaciteta energije vjetra u odnosu na 2012. godinu, kada je imala duplo manje. "U Srbiji su projekti izgradnje vjetroparkova u izradi, pa možemo vidjeti velike ambicije koje ukazuju na to da potreba za ovakvom vrstom proizvodnje struje postoji, i da se mogu očekivati novi kapaciteti u narednim godinama", ocijenio je on na konferenciji za novinare u Beogradu.

Regionalne kapacitete bi trebalo gledati u jedinstvu s EU, gdje je od 2000. godine do danas 29,4 odsto ukupnih novoizgrađenih kapaciteta bazirano na energiji vjetra, rekao je Petković. "Ovo jasno govori da ovaj izvor struje kapaciteta od 128,8 gigavati čini značajnih 14,1 odsto ukupnih proizvodnih kapaciteta struje u EU", naveo je on.

Petković je rekao da je dobar primjer u Srbiji Simensova fabrika vjetrogeneratora u Subotici, koja doprinosi ukupnom porastu broja vjetrenjača u Evropi i svijetu, i dodao da je generator svake četvrte vjetrenjače u Evropi u Subotici.