latinica  ћирилица
27/03/2015 |  12:27 | Autor: RTS

Federika Mogerini u Beogradu

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sastala se u Beogradu s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednicom Narodne skupštine Majom Gojković.
Federika Mogerini u Beogradu (Foto: Rade Prelić) - Foto: TANЈUG
Federika Mogerini u Beogradu (Foto: Rade Prelić)Foto: TANЈUG

- Svjesni smo da put ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju nije ni lak ni brz, ali parlamentarci su posvećeni tome, rekla je Gojkovićeva, a saopšteno je iz njenog kabineta.

Predsjednica parlamenta je, kako se navodi, dodala da je Narodna skupština u proteklom periodu usvojila mnoge reformske zakone i da kontinuirano radi na usaglašavanju zakonodavstva s evropskim.

Gojkovićeva je istakla da je uvjerena da će visoka predstavnica tokom posjete Srbiji steći pravu sliku o napretku koji je ostvaren, a koji je prepoznao i Evropski parlament u rezoluciji koju je donio.

Očekuje se da glavna tema razgovora Federike Mogerini sa srpskim zvaničnicima bude dijalog Beograda i Prištine i primjena postignutih dogovora.

S Mogerinijevom će se sastati i premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tokom posjete Beogradu Mogerinijeva će održati i govor studentima Univerziteta, najavljeno je iz Brisela.

Šefica diplomatije EU dolazi u Beograd iz Prištine, a posjeta je uslijedila mjesec i po dana nakon posljednje runde dijaloga u Briselu, kada je postignut dogovor o pravosuđu.