latinica  ћирилица
27/03/2015 |  12:37 | Autor: Index.hr

Ekonomist: U Hrvatskoj se politika previše miješa u posao

Mislim da je oporavak od krize u ovom dijelu Evrope dosta slab.

Čitava centralna Evropa je pogođena krizom ali oporavak na Baltiku je bio jači nego na Balkanu. Veliki faktor oporavka je blizina Njemačke, a zemlje poput Češke i Poljske imaju puno koristi od te zemlje", rekao je glavni analitičar uglednog britanskog časopisa Ekonomist Ričard Grivson, u intervjuu za televiziju N1, povodom održavanja trećeg ekonomskog samita jugoistočne Evrope u Splitu.

Јohan Pet, urednik evropskog izdanja Ekonomista smatra kako je za ovaj dio regije EU ključan faktor, kao i povećanje izvoza, ali i potencijal turizma.

"Regulativu treba smanjiti i urediti, poslovanje se treba olakšati. Takmičite se ne samo s EU, nego i s Azijom. Problem je i u evrozoni pa treba tražiti nova tržišta", dodao je Pet te istakao kako u ovom dijelu Evrope politika ima previše prostora u biznisu.

"Politika se previše miješa u posao. Ljudi vide da je to izraženo. Privatizacija se mora poboljšati. Korijen sigurnog rasta je da se politika odvoji od biznisa", naglasio je Pet.

Naglasili su i kako su kartkoročni rizici za Evropsku uniju Grčka i Ukrajina. Takođe i produktivnost u kojoj Evropa zaostaje za SAD. "Ako se uporedimo sa SAD, rast čine investicije, rast, produktivnost – Evropa tu zaostaje", naglasio je Grivson.

"Trebaju se ohrabrivati investicije i treba se baviti inovacijama", dodao je Pet.

Osvrnuli su se i na veliki potencijal turizma u Hrvatskoj, ali upozorili su kako moramo raditi na konkurentnosti.