latinica  ћирилица
27/03/2015 |  13:19 | Autor: SRNA

Pomoći obnovu hramova nastradalih u poplavama

Protojerej-stavrofor Јovo Lakić pozvao je danas u Šamcu sve vjernike i ljude dobre volje da pomognu obnavljanje pravoslavnih hramova nastradalih u majskim poplavama 2014. godine na ovom području.

Lakić je dodao da je crkva Svetog velikomučenika Dimitrija u Šamcu osposobljena za Bogosluženja zahvaljujući pomoći dobrih ljudi iz šamačke i okolnih parohija, ali da ima mnogo toga što je potrebno da se još uradi.

On kaže da je u poplavama nastradalo i oštećeno 26 ikona akademskog slikara Romana Petrovića i da se šteta procjenjuje na 300.000 KM i bogoslužbenih knjiga na 80.000 KM.

"Nastradale su bogoslužbene knjige, Јevanđelje koje je iz Rusije doneseno, kompletna biblioteka crkve, 26 ikona akademskog slikara Petrovića spremljenih za eparhijski muzej kao i crkveni inventar...", kaže Lakić.

On kaže da su u crkvi u Šamcu postavljene nove ikone i freske i podsjetio da su u poplavama stradali i hramovi u Tišini, Pisarima, tek obnovljena crkva u Donjoj Dubici i crkva na pravoslavnom groblju u Šamcu, gdje je šteta ogromna.

Lakić napominje da će građevinski radovi na crkvi na groblju početi kada bude prikupljeno dovoljno sredstava, jer je ona totalno nastradala, i zahvalio svima koji su na bilo koji način do sada pomogli.