latinica  ћирилица
27/03/2015 |  14:47 | Autor: TANЈUG

U Donjecku ubijen poslanik skupštine samoproglašene "DNR"

Poslanik skupštine samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Roman Voznjak ubijen je u Donjecku u četvrtak uveče, izjavio je predsjednik skupštine DNR Andrej Purgin.

"Ne isključujemo ukrajinski trag, držimo se verzije da je dejstvovala ukrajinska strana", rekao je Purgin, a prenosi RIA Novosti.
Prema njegovim riječima, pomoćnik Voznjaka, Aleksej Šaban, teško je ranjen.

Purgin je rekao da je Voznjak bio istaknuta ličnost i u aktuelnom, i u prošlom sazivu skupštine.

Kijev: Za 24 sata ranjen jedan ukrajinski vojnik

Vojni portparol Ukrajine Andrej Lisenko izjavio je da je tokom protekla 24 sata u zoni "antiterorističke operacije" ranjen jedan ukrajinski vojnik, a da nijedan pripadnik vojske nije poginuo, prenio je Ukrinform.

Lisenko je, kako prenosi UNN, rekao da tokom proteklih 24 sata pripadnici snaga samoproglašene Luganske Narodne Republike nisu primjenjivali artiljeriju. On je međutim, optužio proruske snage da nisu pustile 25. marta misiju OEBS-a u Perevalsk u Luganskoj oblasti.

"Bez obzira što je bio usaglašen susret sa čelnikom ekstremista, koji kontroliše taj grad, komandir nelegalne oružane formacije kozaka odbio je da pusti posmatrače", navodi Lisenko.

UNN podseća da je početkom sedmice, takođe, odbijeno propuštanje misije u selo Širokino u Donjeckoj oblasti, i da su njeni pripadnici uspeli u selo da uđu tek juče.

Ranije danas predstavnik snaga LNR optužio je ukrajinske snage da su prekršile sporazum iz Minska slanjem 200 komada artiljerijskog oružja tokom noći. Takođe, neimenovani predstavnik saopštio je da je zarobljena grupa pripadnika bataljona Ajdar zbog sumnje da su planirali terorističke napade u ovom regionu, prenio je Sputnjik.