latinica  ћирилица
27/03/2015 |  21:19 | Autor: Bi-bi-si

Lufthansa- Za odštete najmanje 140 miliona evra

Porodice poginulih u rušenju aviona DŽermanvingsa u francuskim Alpama mogle bi biti kompenzirane više nego što je to uobičajeno.

Prema pravilima Monstrealske konvencije, aviokompanija mora porodici žrtve nesreće isplatiti početnih 20.000 evra. S druge strane, ukoliko porodica žrtve dokaže da je finansijska šteta nastala gubitkom člana najmanje 140.000 evra, aviokompanija će morati da plati upravo taj iznos.

Činjenica da je rušenje aviona DŽermanvingsa vjerovatno uzrokovano namjerom kopilota, porodice će moći zatražiti puno veću odštetu, piše Bi-Bi-Si.

Finansijsko obeštećenje porodicama poginulih ovu aviokopaniju i njene osiguravajuće kuće koštaće minimalno 27 miliona evra, ali ako se u obzir uzme namjera kopilota Andreasa Lubica, ta bi svota lako mogla da bude minimalno 140 miliona evra.

Takođe, isplata će se razlikovati u zavisnosti od mjesta življenja porodice ili poginulog člana. Njemačka i Velika Britanija ne poznaju pojam duševne boli što nije slučaj u SAD, gdje porodica može tražiti odštetu na osnovu boli zbog gubitka voljene osobe.

Lufthansa, vlasnica DŽermanvingsa, već je saopštila da će porodice poginulih dobiti unaprijed po 50.000 evra.