latinica  ћирилица
29/03/2015 |  09:36 | Autor: RTS

Srbija se bori sa vodom- Јužna Morava u porastu

Poslije dvodnevnih obilnih padavina vodostaj rijeka uglavnom stagnira, osim Јužne Morave, Toplice i Veternice koje su još u porastu. Zato je u Pčinjskom, Topličkom i Јablaničkom okrugu i dalje na snazi vanredna odbrana od poplava.
Poplave u Srbiji - Foto: TANЈUG
Poplave u SrbijiFoto: TANЈUG

Put od Brzeća do turističkog centra na Kopaoniku koji je od sinoć zbog odrona bio zatvorem, prohodan je za saobraćaj. Zbog velike količine vode koja se zadržava u zapuštenim kanalima noćas su evakuisne 22 osobe, od kojih i 10 djece iz okoline Šapca, Prokuplja i Čačka.

U Rasinskom Okrugu nivo Јužne Morave kod Mojsinja je na donjoj granici vanrednih odbrana od poplava. Trenutni vodostaj je 413 centimetara.

Gornji sliv rijeke Rasine iznad akumulacije Ćelije je u opadanju, dok Zapadna Morava i dalje raste. U priobalju ove rijeke poplavljeno je oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta. 

Put od Brzeća do turističkog centra na Kopaoniku koji je od sinoć zbog odrona bio zatvorem, prohodan je za saobraćaj.

Radnici Kruševac puta koji su cijele noći radili na terenu osposobili su jednu kolovoznu traku.

U Sektoru za vanredne situacije tvrde da je, za sada, sve pod kontrolom i da intervenišu svuda gdje je neophodno.

Načelnik Sektora za venredne situacije Predrag Marić rekao je za RTS da je obišao sela Gornja i Donja Vranjska odakle je evakuisano 15 osoba, od kojih šestoro djece.

Prema njegovim riječima, voda se iz tog kraja polako povlači, ali evakuisani građani još dva dana sigurno neće moći da se vrate u svoje domove.

Marić je rekao da se situacija polako smiruje, ali da do 30. marta postoji potencijalna opasnost od poplava i ekipe će do tada biti na terenu.

Nekoliko desetina hektara poljoprivrednog zemljišta poplavljeno je u Kuršumliji, Prokuplju i Požeškom kraju. U Ariljskom kraju ugroženi su zasadi malina.

Voda iz požeškog kraja se polako povlači. Međutim, kako jevlja dopisnik RTS-a svakako će biti posljedica, jer je potrebno vremena da se voda povuče pa će radovi na njivama kasniti.