latinica  ћирилица
29/03/2015 |  15:00 | Autor: SRNA

Arapska liga formira zajedničke vojne snage

Lideri arapskih zemalja saglasili su se sa formiranjem zajedničkih vojnih snaga, izjavio je egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi na samitu Arapske lige, koji se održava u odmaralištu Šarm el Šeik.

U rezoluciji, koju su usvojili lideri arapskih zemalja, navodi se da će se predstavnici ovih država sastati tokom narednog mjeseca da bi razmotrili mogućnost stvaranja zajedničkih vojnih snaga.

Lideri su se obavezali da će u roku od četiri mjeseca svoja zapažanja o ovom pitanju predočiti ministrima odbrane.

"Preuzimajući odgovornost nametnutu velikim izazovima sa kojima se suočava arapski svijet, lideri su se načelno saglasili sa mogućnošću osnivanja zajedničkih arapskih snaga", istakao je Sisi na samitu arapskih zemalja.

Odluka je, uglavnom usmjerena na borbu protiv džihadista, koji su zauzeli velike dijelove Iraka i Sirije, a djeluju i u Libiji.

Egipat je vršio pritisak za stvaranje snaga za brzo reagovanje radi borbe protiv militanata, a ova inicijativa uzeta je u razmatranje nakon što su ove sedmice Saudijska Arabija i arapski saveznici pokrenuli napade na pobunjene šiitske Hute u Јemenu.

U kamapanji učestvuje nekoliko arpaskih država, uključujući Egipat.

Predsjednik Јemena Abderabo Mansur Hadi je na početku samita zatražio da kampanja stane tek kada se Huti predaju, nazivajući njihovog lidera iranskom "marionetom".

Međutim, generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od lidera da pronađu mirno rješenje za situaciju u Јemenu.