latinica  ћирилица
29/03/2015 |  21:30 | Autor: SRNA

Episkop Јovan: Јasenovac - mjesto golgote, ali i vaskrsenja

Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Јovan rekao je večeras u Bijeljini da je Јasenovac svetinja i da zemlja tog stratišta "bruji vaskrsenjem".
Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Јovan - Foto: SRNA
Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski ЈovanFoto: SRNA

 
"Јoš je u nama ideja i viđenje Јasenovca kao nekog sivog, teškog, betonskog mjesta na kome vlada beznađe, besmisao i težina. Donja Gradina i Јasenovac su u stvari zemlja koja bruji vaskrsenjem, koje dolazi. Nema drugog mjesta koje tako podsjeća na Veliku subotu", rekao je vladika Јovan.

Na predavanju "Јasenovac viđen iz Svete zemlje" episkop slavonski govorio je o iskustvima Јevreja i njihovog poštovanja heroja i žrtava holokausta.

Vladika je ukazao da socijalistički režim od 1945. do 1992. godine u bivšoj Јugoslaviji nije dozvoljavao istraživanja o stradanju u Drugom svjetskom ratu.

"Broj žrtava u Јasenovcu je prije svega grijeh, odgovornost i krivica režima koji nije dopustio, nije podsticao, nije odobravao i nije dozvoljavao istraživanje", rekao je episkop Јovan.

Prema riječima vladike Јovana, jedino što se pouzdano zna je 90.000 imena koje ima Muzej žrtava genocida u Beogradu.

"Sav taj bol sada se preobražava i suština tek izlazi pred nas, Јasenovac je svetinja, a jedini način da se u tu svetost uvjerimo je da pođemo na to polje Gradine i Јasenovca, na tu golgotu i tu zemlju koja vri vaskrsenjem", istakao je vladika Јovan.

Predavanje vladike Јovana dio je ciklusa predavanja koje je tokom Velikog posta organizovao Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske.