latinica  ћирилица
30/03/2015 |  09:49 | Autor: TANЈUG

Јužna Morava kod Kruševca prijeti izlivanjem

Vodostaj Јužne Morave u opštinama Ćićevac i Kruševac prešao je granicu vanredne odbrane od poplava. U Pčinjskom, Topličkom i Јablaničkom okrugu i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava.
Јužna Morava -poplave - Foto: RTS
Јužna Morava -poplaveFoto: RTS

Rijeka Velika Morava izlila u selu Čepure kod Paraćina, pa je zatvoren za saobraćaj put Paraćin - Raševica, kao regionalni put Kruševac - Aleksinački rudinici. Saobraćaj za Raševicu i susjedna sela u tom dijelu opštine odvija se alteranativnim, dužim putevima, tako da nisu odesječeni od Paraćina.

Na Јužnoj Moravi na snazi je narandžasti hidroalarm, a na dijelu toka kroz opštine Ćićevac i Kruševac nivo je prešao  granicu vanredne odbrane od poplava. Voda se približila kućama i prijeti da poplavi 40 domaćinstava u Đunisu.

Ekipe gradskog štaba, vatrogasaca, policije i službe za vanrednu situaciju su na terenu i prate situaciju.

U Pčinjskom, Topličkom i Јablaničkom okrugu i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava.

Tokom vikenda evakuisano je više od 20 ljudi, od toga desetoro djece iz okoline Šapca i Prokuplja.

Vodostaj Velike Morave će, prema prognozama, danas nastaviti blago da raste, ali se ne očekuju veći problemi, jer nema informacija da se velika Morava još negdje izlila.

Na teritoriji opštine Gračanica došlo je do velikog ekološkog akcidenta pošto je voda, koja se izlila iz korita rijeke Gračanke, pokupila mulj i jalovinu iz rudnika "Kišnica", pa su teški metali dospjeli u zemljište i podzemne vode, upuzorio je sinoć 3E Institut.