latinica  ћирилица
30/03/2015 |  10:53 | Autor: Radio Slobodna Evropa

EU: Bez reformi u BiH nema novca za predmete ratnih zločina

Delegacija Evropske unije u BiH neće uplatiti drugu tranšu za procesuiranje predmeta ratnih zločina za ovu godinu dok se ne usvoji Strategija za reformu sektora pravde u BiH.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH saopšteno je da je neispunjenjem uslova za uplatu druge tranše ugroženo daljnje procesuiranje predmeta ratnih zločina, s obzirom da pravosudne institucije nisu u mogućnosti da isplate plate zaposlenima i obezbijede materijalna sredstva za efikasno rješavanje ovih predmeta.

Ocjene su da bi neuplaćivanje druge tranše evropskih sredstava za procesuiranje predmeta ratnih zločina za ovu godinu pred bosanskohercegovačkim sudovima, moglo dodatno zakočiti ionako spor proces suđenja za ratne zločine.

U okviru IPA projekta za 2012. i 2013. godinu, EU je pripremila gotovo 15 miliona evra koji su trebali biti isplaćeni kao direktna budžetska podrška sudovima i tužilaštvima za efikasnija suđenja za ratne zločine u periodu od 2014. do 2018. godine.

S obzirom da je isplata zaustavljena, pitanje je kako će se nastaviti rad u 16 tužilaštava i šest sudova koji su dobijali podršku. U tim institucijama je u 2014. zaposleno 20 tužilaca i sedam sudija, te 115 stručnih savjetnika, saradnika i administrativno-tehničkih radnika za rad na procesuiranju predmeta ratnih zločina.

"Projekat putem kojeg je EU osigurala materijalne resurse za procesuiranje predmeta ratnih zločina izuzetno je značajan, obzirom da ovi resursi predstavljaju jedan od osnovnih preduslova i pretpostavki za efikasno i kvalitetno rješavanje ovih predmeta. Stoga je VSTV istakao da je neispunjenjem uslova za uplatu druge tranše ugroženo dalje procesuiranje ratnih zločina, obzirom da pravosudne institucije nisu u mogućnosti da isplate plate zaposlenima u okviru projekta i obezbijede materijalna sredstva potrebna za efikasno rješavanje ovih predmeta", istakla je portparolka Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine Marijana Popović.

U Delegaciji Evropske unije u BiH jasno ističu kako neće biti uplaćena druga tranša za procesuiranje ratnih zločina za ovu godinu sve dok se ne usvoji Strategija za reformu sektora pravde u BiH. O tome je obaviješteno i nadzorno tijelo za rad na predmetima ratnih zločina.

"Oduvijek je bilo jasno da usvajanje Strategije za reformu pravosuđa u cijeloj zemlji, uslov za budžetsku podršku koju daje EU za podršku procesuiranju ratnih zločina. Radi se o 14,8 miliona evra koji trebaju da se distribuiraju u periodu od pet godina. Prva tranša je ranije uplaćena, a druga tranša je vrijedna dva miliona eura. Strateški okvir za reformu pravosuđa je neophodan kako bi se garantovala buduća održivost napora za izgradnju kapaciteta koji su u ovim fazama povezani sa procesuiranjem slučajeva ratnih zločina. Evropska Unija na tom osnovu nastavlja razgovore i smatra da će rješenje zastoja biti, garantovano, što je prije moguće", istakla je Zora Stanić iz Delegacije EU.