latinica  ћирилица
30/03/2015 |  11:34 | Autor: TANЈUG

EU preispituje mađarsko-ruski ugovor o nuklearki Pakš

Evropski zvaničnici ispituju da li je projekat proširenja mađarske nuklearne elektrane Pakš u skladu sa evropskim propisima o državnim subvencijama i o snabdijevanju nuklearnim materijalom iz Rusije, javlja Rojters.

"Postoje veoma strogi propisi vezani za državnu pomoć i jedinstveno tržište, i smatram da je ovaj projekat sada u neskladu sa tim propisima", izjavio je analitičar nezavisne istraživačke organizacije Energija Klub iz Budimpešte, Andraš Perger. Sa druge strane, mađarski komesar zadužen za projekat Pakša, Atila Asodi, kaže da ovaj projekat ne krši propise o državnim subvencijama, jer je stopa povraćaja dovoljno visoka da su se, teorijski gledano, privatni investitori mogli uključiti u projekat da su imali priliku.

Evropska unija ima ograničenja u pogledu državnih subvencija, kao i propise namijenjene tome da spriječe pretjeranu zavisnost evropskih država od Rusije u pogledu uvoza nuklearnog goriva. Evropska agencija za snabdijevanje nuklearnim gorivom (ESA) zatražila je izmjenu ugovora o snabdijevanju nuklearke Pakš nuklearnim gorivom iz Rusije, uz zahtjev da organizacijama koje nemaju nikakve veze sa Rusijom bude dozvoljeno snabdijevanje gorivom mađarske nuklearke, saopštila je početkom ovog mjeseca mađarska vlada.

Zvanična Budimpešta je tada navela da pregovori sa Evropskom unijom o snabdevanju gorivom ne blokiraju projekat. Šef kabineta mađarskog premijera, Јanoš Lazar, izjavio je 24. marta da su uklonjene sve prepreke u vezi sa ugovorom o isporukama goriva, dok je portparol Evropske komisije potvrdio da EU ispituje ovaj ugovor, ali da ne blokira proširenje Pakša.