latinica  ћирилица
30/03/2015 |  11:35 | Autor: Večernje novosti

Hrvatska- Crno zlato zamutilo Јadran

Hrvatsa Vlada nudi velikim kompanijama bušenje nafte u Јadranskom moru, ali pojavile su se tvrdnje da su neki inostrani partneri dobili posao na sumnjiv način.

Crni dani za plavi Јadran - jedna je od parola koja se ovih dana može vidjeti u mnogim hrvatskim gradovima. Pošto je propala "prodaja" hrvatskih auto-puteva strancima, slična sudbina čeka i veliki projekt eksploatacije nafte iz Јadrana. Građani se, kao što je bio slučaj davanja u koncesiju puteva koji su izgrađeni njihovim novcem, sada se protive da se akvatorijum pretvori u "malu Norvešku". Naime, Vlada premijera Zorana Milanovića planira da ponudi megakompanijama koje buše naftu da pokušaju i u Јadranu, pošto su početna istraživanja pokazala da je hrvatski dio bogat naftom i gasom.

Јadran je podijeljen na 29 istražnih blokova, s tim da ih je osam u sjevernom dijelu, a na srednjem i južnom ostali. Do sada je izdato deset dozvola za početne radove istraživanja koje bi trebalo da traje pet godina. Poslije toga eksploatacija bi trajala 25 godina, a već su se pojavile tvrdnje da su neki inostrani partneri dobili posao na sumnjiv način. Takođe, prilikom prvih istraživanja došlo je do raznih ekoloških incidenata. A sve do sada je ionako išlo bez znanja javnosti.

List Gardijan je nedavno pisao da Hrvati, kao mjesečari, žele da unište svoj turizam, a slična upozorenja dolaze i iz stručnih krugova u svijetu, koji ne navijaju za naftne kompanije. "Ili nafta ili turizam", poruka je Hrvatskoj.
Kako sada stoje stvari, građani bi mogli opet da zatraže raspisivanje referenduma na kojem bi se izjasnili o daljem istraživanju Јadrana, a onda bi sigurno odgovor bio "ne". Bušenju Јadrana se suprotstavljaju ne samo stranke i pokreti "zelenih", nego većina građana koji tvrde da bi to bio i kraj za turizam. Trenutno prihodi od turizma pune 20 odsto budžeta, a prilike su i da se Hrvatska vraća najuspješnijim godinama iz bivše države.

Sada se stručnjaci prepucavaju koji lobi koči planove o eksploataciji Јadrana, tvrdeći da bi Hrvatska mogla na nafti i gasu da zaradi i više od turizma. S druge strane, mnogi ukazuju da početna istraživanja ne znače da zaista ima toliki nafte i gasa koliko se govori i da bi najveću korist, kao uvijek, imali stranci. U nekim dijelovima Јadrana, pogotovo između Hrvatske i Crne Gore, postoji i niz problema koji bi se javili, pa je i pitanje da li je eksplotacija nafte i gasa u većim količinama uopšte realna.