latinica  ћирилица
30/03/2015 |  11:38 | Autor: Agencije

Tribunal naložio da se Šešelj vrati u Hag - lider radikala odbio (VIDEO)

Žalbeno vijeće Haškog tribunala naložilo je Pretresnom vijeću da momentalno opozove odluku o puštanju lidera SRS Vojislava Šešelja na privremenu slobodu i da naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.
Lider Srpske radilalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj - Foto: SRNA
Lider Srpske radilalne stranke /SRS/ Vojislav ŠešeljFoto: SRNA

Predsjednik Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, izjavio je za Radio Republike Srpske, da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd.

" Sigurno se neću dovrovoljno predati" rekao je Šešelj. On je istakao da nije dobio zvanično obavještenje u vezi sa zahtjevom da se vrati u Haški tribunal.

"Telefonom su me zvali službenici iz kancelarije mog oficira za vezu, od kojih sam tražio da mi na srpskom jeziku dostave zahtjev. Obećali su da će u srijedu do 13 časova zahtjev na srpskom jeziku poslati iz kancelarije Haškog tribinala u Beogradu", rekao je Šešelj.

On je naglasio da od zvaničnog Beograda ne očekuje ništa dobro . "Naravno oni će malo da se ljute, malo da se prave kako im je teško, ali na kraju oni su zapadne sluge i ne očekujem uopšte neki ozbiljan potez sa njihove strane. Mi Srbi sistematski stradamo, voljom naših tradicionalnih neprijatelja, nekad se branimo malo energičnije, nekada malo slabije, ali nikada dovoljno, jer se među nama uvijek nalaze sluge naših neprijatelja, koje nam dodatno zagorčavaju život", kaže Šešelj.

Dodao je da se vrlo dobro osjeća, da je stalno u pokretu na stranačkim poslovima, ali da bi članovi njegovog ljekarskog konzilijuma bolje mogli da odgovore na pitanje o njegovom zdravstevnom stanju.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je ranije Žalbeno vijeće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog vijeća o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i da odbaci Šešeljev zahtjev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.

- Šešelj nije potkrijepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima, navodi se u podnesku koji je Bramerc danas uputio Žalbenom vijeću, a koji je objavio Haški tribunal.

Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primjereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, ističe se u podnesku.

Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive po žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdrastveno stanje.

Vučić: Vlada narednih dana o odluci Žalbenog veća u Hagu

Vlada Srbije će se narednih dana izjasniti povodom zahtjeva Žalbenog veća da se opozove odluka o puštanju na privremenu slobodu lidera radikala Vojislav Šešelja, poručio je premijer Aleksandar Vučić.

- Nisam u situaciji da sakrijem ljutnju na vijest zbog nemoralne odluke koju su donijeli. Narednih dana izjasnićemo se o tome, kazao je Vučić u Vladi Srbije.

Vučić je rekao da ne misli da je Šešelj tema, dodavši: - Kada bih sada izgovorio sve što osjećam neko bi pomislio da nisam uspio da suzdržim bijes zbog nemoralnih odluka koje su neki donijeli.

Vučiće je primijetio i da je očigledno da njegov govor povodom obilježavanja godišnjice bombardovanja 24. marta, ispred zgrade Generalštaba, nije naišao na opšte simpatije u svijetu.

- Ali ja ne želim da mijenjam ni svoje srce, ni svoj um ni svoj obraz. Te hoću da upozirim da moj ponos i moj moral kao i stabilnost Srbije nemaju cijenu, rekao je Vučić.

Pogledajte video.

Vulin: Odluka o vraćanju Šešelja usmerena na rušenje Vučića

Predsjednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da je zahtjev tribunala pokušaj destabilizacije Srbije i rušenje premijera Aleksandra Vučića.

- Žalbeno vijeće je donijelo odluku da se Šešelj vraća u pritvor u Ševeningenu i na taj način pokušava da Srbiju uvuče u sukob između suda, tužilaštva ili koga god u Haškom tribunalu. Ova odluka je usmjerena prvenstveno na destabilizaciju Srbije, rušenje vlade Aleksandra Vučića i direktno rušenje predsjednika srpske vlade", rekao je Vuin.

On je primjetio da je zahtjev Žalbenog vijeća za vraćanje Šešelja u Hag došla neposredno nakon obilježavanja godišnjice bombardovanja kada je prvi put jedan srpski premijer rekao da je "u pitanju NATO agresija a ne nekakva akcija".

- Srbiji je krenulo na bolje, Srbija je ima više novca, riješila je svoju Željezaru, počela je više da zapošljava i ne treba o tome ni slučajno da pričamo, već da govorimo o tome da li će doći do sukoba na ulicama, da li će se Šešelj predati ili neće, da li će vlada biti izdajnička, a neki drugi patrioti, poručio je Vulin.

Dačić: Odluka tribunala perfidna i skandalozna

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je odluka Haškog tribunala da se Vojislav Šešelj vrati u Hag perfidna i skandalozna i ugrožava stabilnost Srbije i cijelog regiona.

"Republika Srbija ni jednim aktom nije bila upoznata ni sa odlukom o puštanju Vojislava Šešelja, a ni sada sa odlukom o njegovom povratku", rekao je Dačić.

On je naveo da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, niti bilo koji državni organ, do ovog trenutka nije dobilo zvanično obavještenje od Haškog tribunala o današnjoj odluci, saopšteno je iz ovog ministarstva.

"Kada bude dobila zvanično obaveštenje, Vlada Srbije će se u narednim danima izjasniti o daljim koracima", dodao je Dačić.

Anđelković: Odluka - planirana zamka

Odluka tribunala je "planirana zamka" i predstavlja ozbiljan udar na Srbiju, na premijera Aleksandra Vučića i srpske nacionalne interese, izjavio je Srni politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.

Anđelković je ocijenio da ovakva odluka pokazuje do koje je mjere Haški tribunal politički instrumentalizovan i da "nije nikakav sud, nego geopolitičko sredstvo".

"Evropski centri moći evidentno žele da potpuno pokore Srbiju, da se Srbija distancira od Rusije i uvede sankcije, prihvati nezavisnost Kosova i da asistira udarima na Republiku Srpsku", izjavio je Anđelković.

On smatra da je Srbija "gađana" takvom odlukom, pošto zvanični Beograd nije spreman da radi takve stvari.

 Ljajić: Najbolje da Šešelj sam ode u Hag

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškog tribunala Rasim Ljajić izjavio je večeras da je za Vojislava Šeselja najbolje da sam ode u Hag i preda se. 

- Svako opiranje će umanjiti šansu da kasnije bude pušten. Ukoliko nastavi sa ovakvim izjavama, čini sebi medvjeđu uslugu, rekao je Ljajić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Naveo je da, nakon odluke Žalbenog vijeća Haškog tribunala, Srbija očekuje odluku Pretresnog vijeća, nakon čega će moći da govori o narednim koracima.

- Ono što je najvažnije jeste da se očuva politička i društvena stabilnost, istakao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, kada u jednom predmetu postoji toliko pravnih presjedana - od odlaska Šešelja u Hag, puštanja, pa zatim današnje odluke - onda je svaka politička implikacija ovih događaja legitimna i realna.

Artman: Hag je kriv za cirkus oko Šešelja

Bivša portparolka Tribunala u Hagu Florens Artman ističe da je Tribunal kriv za cirkus koji je nastao u slučaju lidera SRS Vojislava Šešelja. Ona je u vijestima B92 rekla da će Tribunal vjerovatno insistirati na ponovnom izručenju Šešelja, kao i da on svojim ponašanjem Srbiju stavlja u nezgodnu situaciju.

- Logično je bilo da promijene odluku, ali je trebalo da misle o tome ranije, s obzirom na to kako se Šešelj ponaša, kao i na činjenicu da je u Srbiju vraćen bezuslovno. Sada je to žalosno, svejedno, navodi Artman.

Na pitanje da li je moguće da se Šešelju sudi u odsustvu, Artman je istakla da je takav scenario malo vjerovatan.

Grabar Kitarović pozdravila odluku Haškog tribunala

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala i poručila da je odluka u pritvor "najmanje što se moglo učiniti u ovoj fazi, dok se već godinama čeka presuda", prenijela je agencija Hina.