latinica  ћирилица
30/03/2015 |  11:45 | Autor: TANЈUG

Anketa: Za republikance Obama neposrednija prijetnja od Putina

Trećina republikanaca smatra da predsjednik SAD Barak Obama predstavlja neposredniju prijetnju po njihovu državu nego ruski predsjednik Vladimir Putin ili predsjednik Sirije Bašar Al-Asad, pokazala je anketa Rojtersa i Ipsosa.

U anketi u kojoj je od učesnika traženo da pojedince, organizacije ili zemlje svrstaju na skali od 1 (ne postoji opasnost) do 5 (neposredna opasnost), Obamu je kao neposrednu opasnost po SAD označilo 34 odsto republikanaca, dok 24 odsto njih smatra da je to Putin, odnosno 23 odsto ispitanika koji tako vide Asada.

Sjevernokorejskog vođu Kim DŽong Una kao prijetnju po SAD, takođe, vidi 34 odsto anketiranih dok se 27 odsto njih plaši iranskog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hameneija.

Sociolog i autor knjige "Kultura straha: Zašto se Amerikanci plaše pogrešnih stvari" Beri Glasner smatra da rezultati nisu iznenađujući s obzirom na stepen polarizacije američke politike.

Anketa, u kojoj je učestvovalo 1.083 članova Demokratske stranke i 1.059 pripadnika Republikanske stranke, pokazala je da 22 odsto demokrata vidi republikance kao neposrednu prijetnju po SAD, dok 27 odsto republikanaca smatra da je Demokratska stranka opasna po njihovu državu.

Demokrate više brinu za klimatske promjene od republikanaca, pokazalo je istraživanje u kome se navodi da 33 odsto demokrata strahuje od globalnog zagrijevanja dok 27 odsto republikanaca smatra da klimatske promjene ne predstavljaju prijetnju po SAD. Od terorističkih napada strahuje najveći broj ispitanika, pokazuju rezultati ankete, u kojoj se navodi se njih 48 odsto plaši napada islamskih džihadista, a 48 odsto strahuje od napada Al Kaide.

Od sajber-napada strahuje 39 odsto ispitanika, dok trgovinu drogom kao najveću opasnost po SAD vidi trećina anketiranih.
Istraživanje, je sprovedeo od 16. do 24. marta,