latinica  ћирилица
30/03/2015 |  13:46 | Autor: SRNA

"Blumberg": Putinovi ekonomski "igrači" stabilizovali Rusiju

Ugledno američko ekonomsko izdanje "Blumberg" tvrdi da su ruski ekonomisti napravili čudo stabilizacijom ekonomskih prilika nakon sankcija i posebno ističe guvernera ruske Centralne banke Elviru Nabiulinu.

Poboljšavanje pokazatelja ruske ekonomije jasan je znak Zapadu da ekonomske sankcije nemaju nikakvo veće dejstvo na Rusiju i da njoj ne prijeti "skora propast", koju su mnogi, ne tako davno, prognozirali.

Prošle sedmice količina deviznih rezervi Centralne banke Rusije prvi put je uvećana od aprila prošle godine. To govori da je period panike izazvane naglim padom cijena nafte već postao prošlost.

U rublja se postupno stabilizuje, i to ne samo zbog nedavnog povećanja cijene nafte, nego i zato što je Centralna banka Rusije umanjila obveznu kamatnu stopu sa ekstremnih 17 na 14 odsto.

Time se Rusija pretvorila u privlačno mjesto za operacije sa deviznim aktivima.

U analizi je navedeno da se Rusija tokom 2014. oslobodila velikog broja državnih obveznica SAD te da ih sada ima manje nego Irska, Turska ili Singapur.

"Blumberg" tvrdi da su ključni Putinovi "igrači" u ekonomskom sektoru uspjeli da u vrlo teškoj situaciji izbjegnu velike greške i sačuvaju otvoreni karakter ruske ekonomije.

Rusija je ostala velika tržišna ekonomija, koja se ne može uništiti pomoću nekoliko ograničavajućih mjera, zaključuje analitičar izdanja "Blumberg".