latinica  ћирилица
30/03/2015 |  15:30 | Autor: TANЈUG

Varufakis: Poboljšati odnose sa Njemačkom

Igra uzajamnog prebacivanja krivice između Njemačke i Grčke će jedino ići u korist neprijatelja Evrope, rekao je grčki ministar finansija Јanis Varufakis.

Varufakis je pozvao Grčku i Njemačku da "zakopaju ratne sjekire".

"Јedini koji profitiraju od ove otrovne igre prebacivanja krivice jesu neprijatelji Evrope", napisao je Varufakis u uvodniku za njemački poslovni list "Handelsblat".

Zvanična Atina i Berlin već neko vrijeme vode "rat riječima" zbog planova nove grčke vlade, na čijem je čelu premijer Aleksis Cipras, da pregovara o uslovima međunarodnog paketa pomoći Grčkoj, podsjeća agencija Frans pres.

Njemačka, kao vodeća evropska privreda, glavni je zagovornik oštrih mЈera štednje u Evropi, za koje Grčka, sa druge strane, tvrdi da su glavni krivci lošeg stanja u domaćoj privredi.

Tenzije između Njemačke i Grčke su početkom ovog mЈeseca dostigle vrhunac kada se pojavio video-snimak u kom Varufakis navodno pokazuje srednji prst Njemačkoj.

"Ovo mora prestati. Tek tada će Grčka moći da se, uz podršku svojih partnera, fokusira na implementaciju efikasnih reformi i na političke strategije usmjerene rastu", napisao je Varufakis.

Zvanična Atina bi ove nedjelje trebalo da dostavi međunarodnim kreditorima listu predloženih ekonomskih reformi, u nadi da će na taj način odblokirati isplatu nove tranše od 7,2 milijarde evra iz međunarodnog paketa pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, zahvaljujući čemu će izbjeći bankrot.